Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Kancelář ředitele

Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve které žádal o poskytnutí informací ve znění žádosti: „ Žádám tímto o poskytnutí informace k informativním dopravním značkám, pod kterými jsou dodatkové tabulky, na které upřesňují platnost dopravní značky ve dnech uvedením symbolů „PO– PÁ“. Zda takové dopravní značky platí v pracovních dnech (pondělí až pátek) a neplatí o státních a ostatních svátcích, kterými jsou dny pracovního klidu? V roce 2024 se jedná dle zákona č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu o dny: 1.leden, 29.březen, 1. duben, 1. květen, 8. květen, 5. červenec, 28. říjen, 24. prosinec, 25. prosinec, 26. prosinec, nepřipadající na sobotu nebo na neděli. ..." 

Povinný subjekt předmětnou žádost posoudil a v souladu s ustanovením § 14 odst. 5 písm. d) zákona o svobodném přístupu k informacím požadovanou informaci žadateli poskytl.  Uvedený text „PO – PÁ“ patří mezi všeobecně užívané zkratky časových období (obecně srozumitelný pojem s ustáleným výkladem) a dodatková tabulka s tímto textem tak omezuje platnost dopravní značky, pod kterou je umístěna, na časový úsek pondělí - pátek, a to včetně státních svátků (výjimka z těchto dnů není v žádném právním předpise uvedena).

V případě požadavku na vyjmutí dnů pracovního klidu z uvedeného období, jsou pod dopravní značky osazovány dodatkové tabulky E13 s textem "PRACOVNÍ DNY", tedy text definovaný zákonem č. 245/2000 Sb., o státních svátcích.

vytisknout  e-mailem