Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Odbor služby dopravní policie

Žádost: Žadatel si podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Žádal o poskytnutí informací kdy a jakou formou policista sděluje oprávněné osobě, že je možné vyzvednutí vozidla, které bylo blokováno po dopravní nehodě bez uplatnění technické závady, výši nákladů a poplatků souvisejících s odtahem a parkováním předmětného vozidla, jaká je lhůta, po které je možné vyzvednout vozidlo bez nutnosti zaplacení poplatku za parkování, tedy když se uhradí jen náklady na odtah, jak se o ní oprávněná osoba dozví, jak se postupuje v případě úmrtí vlastníka vozidla a tedy i osoby oprávněné k vyzvednutí vozidla. Dále žádal kompletní znění smlouvy mezi Krajským ředitelstvím policie hl. m. Prahy a odtahovou službou, která je využívána pro odtah vozidel po dopravních nehodách, kdy odtah nařizuje policista a kompletní znění smlouvy mezi Krajským ředitelství policie hl. m. Prahy a parkovištěm, na které jsou vozidla z nařízení Policie ČR parkována během blokace i po ní.  

Odpověď: Žadateli byly poskytnuty informace, že policista výši nákladů a poplatků souvisejících s odtahem a parkováním oprávněné osobě nesděluje, informace k vyúčtování poskytuje pověřený pracovník parkoviště vozidel, v daném případě Zařízení služeb pro MV. Pomine-li důvod blokace vozidla, policista zašle vlastníkovi a řidiči vozidla (pokud se nejedená o totožnou osobu) a příslušné odtahové službě, v případě KŘP hl. m. Prahy Zařízení služeb pro MV, sdělení o ukončení blokace. Sdělení obsahuje poučení, že náklady spojené s uskladněním vozidla ode dne ukončení blokace nese vlastník vozidla, na zdejším oddělení je zavedenou praxí, že policista kromě předepsanou písemnou formou (vyrozuměním) vyzve oprávněnou osobu ještě telefonicky nebo e-mailem. V případě blokovaných vozidel je odtah vozidla prováděn na náklady policie, rovněž tak je policií hrazena částka související s úhradou za parkovné a to do doby, kdy je provozovatel prokazatelně vyrozuměn o možnosti vyzvednutí vozidla.

V případě úmrtí vlastníka vozidla je vydání vozidla obvykle zprostředkováno policistou odpovědným za blokaci vozidla, příp. pověřeným policistou Odboru vyšetřování dopravních nehod, Služby kriminální policie a vyšetřování nebo místního oddělení policie. Oprávněnou osobou k vyzvednutí vozidla je v takových případech rodinný příslušník. K vydání zajištěného vozidla předloží oprávněná osoba občanský průkaz, úmrtní list vlastníka vozidla, technický průkaz motorového vozidla a čestné prohlášení.  Pokud je vozidlo policií blokováno oprávněná osoba navíc předloží originál písemného pokynu oprávněného příslušníka KŘP ke zrušení blokace. Vozidlo je vydáno po uhrazení dlužné částky. Dále bylo žadateli poskytnuto kompletní znění smlouvy mezi KŘP  hl. m. Prahy a státní příspěvkovou organizací Zařízením služeb pro Ministerstvo vnitra, s níž policisté KŘP hl. m. Prahy při odtahu vozidla spolupracují.

vytisknout  e-mailem