Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

„NEDÁME SE“

KRAJ – Vzdělávací program pro seniory pokračuje v kraji již druhým rokem!  

V těchto dnech začíná v Královéhradeckém kraji preventivní inovativní projekt „Nedáme se“, který zážinedáme se.pngtkovou formou učí seniory bránit se nejen „šmejdům“ a podvodníkům. Senioři jsou vzděláváni zábavnou formou, pomocí komentovaného divadelního představení s možnostmi nácviku obranných technik. Účastníci se učí asertivně reagovat na nátlak, který je na ně v reálné situaci kladen, jsou upozorněni na záminky, techniky a metody, které podvodníci používají a učí se, jak na ně reagovat.

Jedná se o projekt Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, jehož duševní matkou/tvůrkyní scénáře je psycholožka PhDr. Romana Mazalová, která tímto projektem navazuje na svůj první úspěšný projekt film ŠMEJDI. Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje na tomto projektu spolupracuje v rámci odborné části týkající se kriminality páchané na seniorech. Dalším z partnerů je hradecké Divadlo Jesličky, jehož 4 herci hrají scény/legendy/záminky, které právě využívají podvodníci, prodejci k tomu aby 5seniory napálili, či okradli. Jako partnera je možno uvést Ministerstvo vnitra ČR, který na základě žádosti krajského úřadu část projektu i letos zafinancoval. První ročník „našeho“ projektu proběhl v roce 2015, kdy od té doby byl tento projekt, respektive vystoupení bylo realizováno například v Praze, Ústí nad Labem, Chocni, České Třebové či celých 10 vystoupení proběhlo letos i v Olomouckém kraji.

Jedná se o jeden z mála preventivních projektů, jehož úspěšnost byla po konání zjišťována - evaluována a bylo zjištěno, že vyškolení senioři se opravdu lépe dokáží bránit manipulativním, nátlakovým a jiným praktikám.

Více informací o projektu, včetně fotografií a reportáží zpředchozí doby zde…


Letos se u nás v kraji s daným projektem mohou setkat obyvatelé Hořic (21.9.), Sobotky (21.9.), Nového Bydžova (23.9.), Dvora Králové nad Labem (27.9.), Českého Meziříčí (29.9.), Dobřan (29.9.), Vrchlabí (30.9.), Kramolny u Náchoda (30.9.), Borohrádku (13.10.), Trutnova (24.10.) a velmi pravděpodobně i návštěvníci i Noci vědců na Univerzitě Hradec Králové.

Cílem projektu je naučit seniory, jak v dané situaci adekvátně reagovat, aby nečinili unáhlená rozhodnutí, nenakupovali nepotřebné zboží, nepodepisovali nevýhodné smlouvy, byli obezřetní při komunikaci s cizími lidmi a dokázali se ubránit podvodníkům. Ne však za využití sebeobranných úderů či hmatů, ale například tak tak, že prostě neotevřou dveře svého bytu, nebo ve správnou chvíli řeknou NE!4

Jak letošní ročník letos probíhal a co o nás napsali, či natočili:

 

por. Bc. Jan Čížkovský
koordinátor prevence Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje

Mgr. Monika Honzíková
Koordinátorka prevence kriminality, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje

PhDr. Romana Mazalová
psycholožka se specializací
na problematiku prodeje, reklamy a marketingu

Odkazy do noveho okna

Dvůr Králové n/L.

Dvůr Králové n/L. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem