Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na silnicích

NÁCHODSKO - V sobotu řídil alkohol 

Stavěcí terčNáchodští dopravní policisté měli o víkendu 20. až 22. dubna 2012 při dohledu nad motoristy regionu nejvíc práce v sobotu, kdy dvě ze tří nehod skončily zraněním účastníků. Naštěstí však vždy jen lehkým. Jedním lehkým zraněním také skončila dopravní nehoda cyklisty v pátek. Nedělní nehody se obešly bez zranění.
 
Celkem dopravní policisté vyjížděli během víkendu k šesti nehodám, se čtyřmi lehkými zraněními. Jednu nehodu, při níž se zranil řidič sám, měl na vině alkohol. Alkohol pak figuroval i při další sobotní nehodě, která skončila bez zranění. Nejčastějšími příčinami nehod byla nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Svoji daň si vybrala též nepozornost. 
 
kolo po nehodě
 
Právě nepozornost byla na vině páteční nehodě se zraněním cyklisty. Cyklista jedoucí po jedné hodině do zaměstnání na odpolední směnu při pravé krajnici zřejmě jel tak trochu po paměti, což se mu vymstilo. Na silnici totiž bylo umístěno přenosné dopravní značení, které odklánělo dopravu po předchozí havárii kamionu. Cyklista, který si podle vlastních upravoval brýle, zpozoroval přenosnou značku až na poslední chvíli a již se jí nestačil dostatečně vyhnout. Zavadil o ni řidítky a následně upadl. Při pádu utrpěl lehké zranění. Alkohol před jízdou prokázán nebyl.
 
 
 
Náchodsko - Krinice
Hůře dopadl motorista, který si v sobotu odpoledne posilněn alkoholem spletl silnici mezi Ruprechticemi a Meziměstím se závodní dráhou. Při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal smyk a vylétl vpravo mimo silnici, kde narazil do stromu. Řičic měl neuvěřitelné štěstí neboť z čelního nárazu vyvázl pouze s lehkým zraněním. Dechový přístroj u něj prokázal 2.3 promile alkoholu, policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zahájili s ním zkrácené přípravné řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Kromě svého rozbitého vozu Peugeot 306, kdy škoda byla odhadnuta na 30.000 korun, bude muset hradit ještě 5.000 škodu na vzrostlém stromu a pravděpodobně jej nemine ani peněžitá sankce plus vyslovení zákazu řízení.
 
 
 
Jak alkohol mění odhad vzdálenosti a snižuje motorické dovednosti si vyzkoušel také v sobotu v podvečer na parkovišti u kostela v Božanově 27letý řidič z Děčína. Již řádně „upravený“ mladík se navečer rozhodl, že svůj vůz přeparkuje z jednoho stání do jiného. Jeho mise však nedopadla tak hladce, jak si v alkoholovém opojení asi představoval. Jindy zcela jednoduchý manévr zakončil nárazem do hromady kamení. Při dechové zkoušce do přístroje nadýchal 2,88 promile alkoholu. I tento řidič dostal od policie pozvánku k dalšímu jednání s úřady. Také jemu hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky až roční vězení, až dvouletý zákaz řízení a 50.000 peněžitá sankce.
 
Neděle se na Náchodsku obešla bez nahlášených nehod.

Ilustrační fotografie Policie ČR
 
por. Mgr. Eva Prachařová
23 . 4. 2012 ve 14.30 hodin

 

vytisknout  e-mailem