Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vymyšlená loupež

TRUTNOVSKO - Vše bylo předem domluveno 

Ve středu navečer 27. 6. 20112 se na trutnovské policisty obrátil s žádostí o pomoc třiačtyřicetiletý muž, který na tísňovou linku oznámil nález zraněného mladíka. Mezi obce Vlčice a Pilníkov ihned po tomto oznámení vyjela kompletní výjezdová skupina trutnovského územního odboru. Přítomní policisté na místě provedeným šetřením, zejména potom z výpovědi poškozeného devatenáctiletého mladíka zjistili následující skutečnosti. Mladý muž měl na místní komunikaci u vozidla Citroën Jumper měnit poškozenou pneumatiku. Při demontáži kola mělo dojít k napadení poškozeného ze strany neznámého pachatele. Po úderu do hlavy mělo dojít ke krátkodobé ztrátě vědomí napadeného. Poté, co vědomí opět nabyl, prý zjistil, že mu chybí mobilní telefon a finanční hotovost ve výši 100 tisíc korun, které měl za dodávání poštovních zásilek u sebe. Mladý zraněný muž byl ihned transportován do trutnovské nemocnice. 
Po několika hodinách profesionálně odvedené policejní práce trutnovští kriminalisté zjistili, že si mladý pán celé protiprávní jednání vymyslel. K uvedenému jednání na silnici mezi Vlčicemi a Pilníkovem opravdu došlo, ale přepadení a následná krádež finanční hotovosti a mobilního telefonu byla předem důmyslně připravena. Po dohodě s jedním ze spolupachatelů ve věku osmnácti let řidič vozidla dobrovolně souhlasil s úderem do temenní části hlavy a poté již jen předstíral bezvědomí a čekal na osobu, která si „vážně zraněného muže“ všimne a celý případ oznámí na patřičná místa. Posledním spolupachatelem je osmnáctiletá dívka, která svým jednáním oběma aktérům k řádnému dokonání vymyšlené loupeže rovněž přispěla.
Trutnovští kriminalisté v neděli 1. 7. 2012 po předchozím souhlasu státního zástupce Státního zastupitelství v Trutnově zadrželi obě zúčastněné osoby. Mladá dívka skončila na policejním útvaru v Trutnově, kde jí bylo sděleno obvinění z pomoci pro přečin zpronevěra, mladý muž byl zadržen díky výborné spolupráci mezi policejními útvary v Kopřivnici, kde mu bylo rovněž sděleno obvinění za pomoc ke spáchání přečinu zpronevěra. Sám „poškozený“ nakonec skončil v roli obviněného rovněž pro přečin zpronevěra, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest.  
Každý občan by si měl uvědomit, že při oznámení jakéhokoliv smyšleného případu tímto zatíží značný počet policistů, kteří by mohli místo prověřování nepravdivých informací pracovat na mnohem důležitějších případech.
nprap. Bc. Udo Ertner
2. 7. 2012

vytisknout  e-mailem