Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zběsilá honička

KRAJ- Motorkář policistům neujel a skončil v rozbahněném poli 

suzukiPůl hodiny po půlnoci 31. 7. 2012 se policisté dálničního oddělení Pravy rozhodli na 62. kilometru dálnice D11 směrem na Prahu zastavit řidiče motocyklu SUZUKI. Státní poznávací značka na motorce totiž byla umístěná tak, aby byla v běžném provozu nečitelná. V okamžiku, kdy ho policisté s WW Passat se zapnutými výstražnými světly dojeli, začala zběsilá honička.
 
Dvaatřicetiletý motorkář z Plzeňska začal ostatní auta na dálnici předjíždět i v pravém odstavném pruhu rychlostí 220 – 240 km/hod. Policisté ho pronásledovali zhruba 30 km, až jeho šílená jízda skončila na podmáčeném poli.
 
Po celou dobu za ním seděla jeho devětadvacetiletá přítelkyně, která ho, podle pozdější výpovědi, nechtěla opustit ani při této riskantní jízdě. Při několika nebezpečných manévrech totiž zastavil a přesvědčoval ji, aby vystoupila. Po asi 10 kilometrech se motorkář prudce otočil a začal ujíždět zhruba 100 m v protisměru. Jen shodou šťastných náhod nezpůsobil vážnou dopravní nehodu. Po té se zastavil a vyčkával. Domníval se totiž, že policisté budou pokračovat ve směru jízdy. Po chvíli vzájemného vyčkávání, když pochopil, že to „dálničáři“ nevzdají, vyrazil prudce dopředu a honička pokračovala. Na výjezdu u Poděbrad sjel a vysokou rychlostí pokračoval ke kruhovému objezdu. Ten s několika úhybnými manévry objel a vrátil se zpět na dálnici. Zřejmě si myslel, že policisty zmate a oni nestihnou včas zareagovat. Kvalitně vycvičené policisty ale nesetřásl. Za nadjezdem po D11 prudce odbočil vpravo na pole. Policisté ho pronásledovali ještě asi 500 metrů až do doby, kde v silně podmáčeném a rozbahněném terénu s motorkou i se spolujezdkyní spadl. Naštěstí se vše odehrálo bez zranění i bez škod na dopravních prostředcích.
 
zablácený passatPřekvapení pro policisty ale bylo, když zjistili, kdo před nimi ujížděl. Motorkář si byl totiž velmi dobře vědom, že nemá na motocyklu jako řidič co dělat. Až do května roku 2013 má totiž soudem vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Navíc je od roku 2008 za maření výkonu úředního rozhodnutí odsouzen ke dvěma letům vězení s podmínečným odkladem na 5 let.
 
 Nepoučitelný řidič byl po odstavení a zajištění motorky eskortován na Obvodní oddělení policie Poděbrady, kde mu ještě téhož dne sdělili obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 3 roky. Dechová zkouška na alkohol byla negativní.
 
Ještě před tím, než naši „dálničáři“ předali mladého muže policistům v Poděbradech, vysekl jim poklonu. Se slovy: „Jste fakt dobří, myslel jsem si, že mne nedostanete“ se rozloučil.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tel. 602651187
1.8.2012, 10:20

vytisknout  e-mailem