Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Socha sv. Rocha je doma

KARLOVY VARY – Vrátila se zpět domů 

Po jednadvaceti letech se odcizená socha sv. Rocha z 18. století z kostela Sv. Vavřince vrátila zpět do České republiky. V roce 1991 bylo vyšetřovatelem VB Okresní správy SNB Karlovy Vary zahájeno trestní stíhání proti neznámému pachateli pro trestný čin krádeže.  
 
Ke krádeži došlo dne 18.03.1991, kdy se neznámý pachatel vloupal do kostela sv. Vavřince v obci Luka. Z kostela pak ke škodě Římskokatolické církve odcizil různé sochy, sousoší a další církevní předměty. V roce 1991 byla škoda předběžně odhadnuta na částku přesahující 618 tisíc korun československých.
 
Po jednadvaceti letech zjistila pětačtyřicetiletá žena z Čech, že v aukční síni v Norimbergu je dražba soch. Při dražbě vydražila sochu za 1500 Euro, která se jí líbila pro svého přítele. Tu pak přivezla do Prahy. Jaké bylo její překvapení po příjezdu do Prahy. Zde kriminalisté kontaktovali jejího přítele s tím, že se jedná o odcizenou sochu z kostela sv. Vavřince.
 
Kriminalisté z Policejního prezidia, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování ze skupiny ochrany kulturního dědictví pak sochu převezli do Karlových Varů, kde jí předali kriminalistovi, díky jehož velmi kvalitní fotodokumentaci z roku 1991 se podařilo sochu bezpečně ztotožnit i po jednadvaceti letech. Kriminalista ze Služby kriminální policie a vyšetřování ÚO Karlovy Vary sochu dnes v poledních hodinách předal faráři Farního úřadu Žlutice.
 
por. Ing. Bc. Pavel Valenta
26.07.2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem