Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Chci být viděn

ŽĎÁRSKO: Policisté se zaměří na cyklisty 

      Meteorologové slibují babí léto a to znamená, že cyklistická sezóna zdaleka nekončí. Motoristé se tedy musí srovnat se skutečností, že se ještě nějaký čas budou o silnice dělit s jízdními koly. Cyklisté by zase neměli zapomínat, že patří do kategorie řidičů a že jízda na kole má svá pravidla. V srpnu 2011 na Žďársku řešila policie ČR 54 dopravních nehod a v devíti případech byl účastníkem cyklista.

     Jednou z posledních byla srážka osmiletého chlapce na jízdním kole Medison s osobním vozidlem značky Toyota Avensis, ke které došlo 4. září 2011 v 16:20 hod v Bystřici nad Pernštejnem. Dítě jedoucí po chodníku sjelo na vozovku, aniž by se řádně rozhlédlo a došlo ke střetu levého boku jízdního kola s pravým bokem přední části vozidla. Díky připevněné helmě skončil pád cyklisty jen několika odřeninami a boulemi, přesto byl vozidlem rychlé lékařské pomoci převezen k ošetření do nemocnice. Na jízdním kole vznikla škoda asi za 1000 korun na vozidle asi za 7 000 korun.

     Zde je třeba upozornit na skutečnost, že dítě mladší deseti let smí po pozemní komunikaci jezdit pouze v doprovodu osoby starší 15 let. To neplatí při jízdě po chodníku, na cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně. Osmiletý kluk na kole tedy neměl na silnici co dělat. Bohužel i dospělí cyklisti nepovažují některé prvky bezpečné jízdy za důležité. Proto ve dnech 7. a 14. září 2011 proběhne ve Žďáře nad Sázavou preventivní akce Preventivně informační skupiny Žďár nad Sázavou ve spolupráci s Dopravním inspektorátem ve Žďáře nad Sázavou - Chci být viděn - zaměřená právě na cyklisty.

nprap. Petra Šmídová, vrchní inspektor

6. 9. 2011

vytisknout  e-mailem