Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kontroly na silnicích

ŽĎÁRSKO: Nepřipoutaní řidiči 

 Na poslední dva pracovní dny před víkendem tedy na 15. a 16. března 2012 byla na odpolední hodiny naplánovaná dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu a zejména na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů ve vozidlech. Řidiči byli kontrolováni nejen ve Žďáře nad Sázavou, ale i po celém území regionu Žďárska.

Do jednotlivých kontrol bylo zapojeno celkem 36 policistů z dopravního inspektorátu i pořádkové policie. Ve čtvrtek prošlo kontrolou 250 automobilů, v pátek to bylo přes 400 vozidel. Policejní hlídky řešili na osm desítek dopravních přestupků. Za zjištěné nedostatky provinilci zaplatili pokutu ve výši 23 000 korun.

 

Ačkoliv byla tato akce zaměřená i na používání bezpečnostních pásů, právě nepřipoutání osob patřilo mezi nejčastější prohřešky posádek vozidel. Policisté tuto skutečnost zaznamenali ve 26 případech. Následovalo nedodržení stanovené rychlosti ve 23 případech. Nevyhovující stav vozidla zjistili policisté v 9 případech.

 

Všem účastníkům silničního provozu můžeme doporučit, aby nečekali na vlastní zkušenost, Každý cestující z dopravního prostředku si nemusel nevyzkoušet například na trenažéru, jak fungují bezpečnostní pásy, pokud se vozidlo začne přetáčet přes střechu. Bezpečnostní pásy se používají pro zvýšení bezpečnosti osob jedoucích ve vozech a v případě nehody mohou významně snížit případné následky karambolu. Pokud sedíte na zadním sedadle, i tady se nezapomínejte připoutat. Nepřipoutaní totiž mohou být při nárazu na překážku vymrštěni a zranit tak osoby sedící na předních sedadlech.

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

19. března 2012

vytisknout  e-mailem