Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kontroly řidičů

ŽĎÁRSKO: Usedli za volant s velkým rizikem. 

     Oslavit konec zimy a přivítat jarní měsíce se zřejmě rozhodlo několik jedinců. Ovšem pozapomněli na fakt, že za volant se po vypití byť i jedné sklenky nesedá. Alkohol dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo. Řidič může mít tendenci riskovat, zhoršuje se mu postřeh i soustředění, špatně odhaduje vzdálenost. Pravděpodobnost nehody je při hladině alkoholu od 0,3 do 0,9 promile sedmkrát větší, při hodnotách od 1 do 1,4 promile je nehodovost 31 krát vyšší a nad 1,5 promile je riziko 128 krát větší.

     Od 19. března 2011 do 21. března 2011 odhalili policisté při kontrolách šest řidičů, kteří do automobilu pod vlivem alkoholu usedli. Rekordmanem mezi šoféry byl třiatřicetiletý muž, který byl kontrolován na ulici Rácová v Bystřici nad Pernštejnem. Padesát minut po půlnoci řídil osobní motorové vozidlo Škoda Felicia. Dechová zkouška odhalila 2,33 promile alkoholu v jeho dechu. Alkohol u ostatních řidičů se pohyboval okolo jednoho promile.

 

     Dne 21. března 2011 deset minut po 5. hodině bylo hlídkou dopravních policistů v obci Měřín zastaveno osobní vozidlo značky Škoda Octavia. Devětačtyřicetiletá řidička byla vyzvána k předložení dokladů předepsaných pro provoz a řízení motorových vozidel. I tato řidička se podrobila dechové zkoušce, která byla pozitivní. Naměřená hodnota dosáhla výše přes 2,6 promile alkoholu v dechu.

 

     Kontrolovaní řidiči už kolizi nestačili způsobit. To však nelze říci o nedělní dopravní nehodě. Dne 19. března 2011 v 09:20 hodin jel po silnici na ulici Jihlavská ve Velkém Meziříčí ve směru od obce Stránecká Zhoř osmnáctiletý řidič. S vozidlem Opel při jízdě v klesání najel na pravou krajnici. Přední částí vozidla narazil do travnatého svahu vpravo vedle komunikace. Vozidlo dostalo smyk, pokračovalo do protisměru a narazilo do travnatého svahu. Nárazem nikdo zraněn nebyl. Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku na alkohol. Její výsledek byl pozitivní - 0,74 promile. Řidiči byl zadržen řidičský průkaz. Škoda je vyčíslena na 42 000 korun.

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

 

22. března 2011


 


 


 

vytisknout  e-mailem