Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli distributora pervitinu

JIHLAVSKO: Muž dále ujel od dopravní nehody, při které autem srazil a těžce zranil chodce 

Kriminalistům jihlavského územního odboru se podařilo na základě vynikající práce dopadnout muže, který na Jihlavsku distribuoval pervitin. Zároveň objasnili případ závažné dopravní nehody, ke které došlo před necelými dvěma lety na Telčsku. Řidič vozidla tehdy srazil chodce a z místa ujel, aniž by těžce zraněnému muži poskytl pomoc. Léčení zraněného chodce si vyžádalo několik měsíců. Také tento čin má na svědomí čtyřiatřicetiletý distributor pervitinu. Podezřelého muže kriminalisté zadrželi a byl obviněn ze spáchání celkem tří trestných činů.

Minulý týden zadrželi jihlavští kriminalisté čtyřiatřicetiletého muže z Jihlavska důvodně podezřelého ze spáchání několika trestných činů. Na základě perfektní profesionální práce se jim totiž podařilo zjistit, že distribuuje na Telčsku, Třešťsku a také v krajském městě pervitin a navíc způsobil jako řidič vozidla v roce 2015 vážnou dopravní nehodu, od které ujel.

Zadrženého muže kriminalisté umístili do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Čtyřiatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání celkem tří trestných činů, a to přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jedná se o muže, který byl v minulosti soudně trestán. Letos v květnu mu byl soudem uložen podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou do poloviny příštího roku a dále má na dvanáct měsíců uložen trest zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení všech motorových vozidel.

Čtyřiatřicetiletý muž je obviněn z toho, že distribuoval dalším lidem pervitin. „Drogu předával zájemkyním zejména v Telči, Třešti, Jihlavě a dále v lokalitě obce, kde žije, a to přímo v místě bydliště, ve vozidle nebo traktoru,“ upřesnil por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Pervitin obviněný muž často předával zdarma, někdy mu zájemkyně za drogu platily. „Jedné z žen obviněný muž drogu sám nitrožilně aplikoval, ta měla následně závažnější zdravotní obtíže, které si vyžádaly převoz do nemocnice, kde musela být, v té době, devatenáctiletá žena hospitalizována,“ doplnil komisař Radim Novák.   

Drogová trestná činnost ale není jediným prohřeškem čtyřiatřicetiletého muže. Kriminalisté se věnují i starším případům, u kterých se pachatele nepodařilo vypátrat v době, kdy k nim došlo. Bylo tomu tak i u dopravní nehody, která se stala na podzim roku 2015 na Telčsku. Tehdy srazil v ranních hodinách řidič vozidla jedoucí po silnici od Telče k obci Horní Myslová chodce a z místa ujel, aniž by mu pomohl. Ležícího zraněného muže, kterému bylo v té době jednadvacet let, nalezli na místě další projíždějící řidiči a s vážnými zraněními byl zdravotnickou záchrannou službou transportován do brněnské nemocnice. Po řidiči policisté intenzivně pátrali a v rámci prověřování případu oslovili také prostřednictvím médií veřejnost se žádostí o spolupráci při hledání neznámého řidiče vozidla, vypátrat se ho ale v té době nepodařilo. Vynikajícím operativním šetřením kriminalisté zjistili, že dotyčným řidičem byl právě tento čtyřiatřicetiletý muž. „Muž je obviněn z toho, že jel před dvěma lety v sobotu 19. září v ranních hodinách s vozidlem Audi ve směru od Telče a srazil přední částí automobilu chodce. V místě byla v tu dobu hustá mlha, které řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy,“ řekl por. Bc. Vít Bařina, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, po střetu vozidla s chodcem řidič odjel, aniž by těžce zraněnému muži poskytl pomoc. Chodec utrpěl otřes mozku, zlomeniny, tržné rány a další zranění, léčení si vyžádalo přibližně tři měsíce.

V době dopravní nehody čtyřiatřicetiletý muž vlastnil řidičské oprávnění a neměl uložený zákaz řízení vozidel. Po provedení všech nezbytných úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a stíhán je dále na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Obviněnému muži hrozí za spáchanou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let,“ zakončil vedoucí jihlavských kriminalistů Radomír Němec.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

26. července 2017

vytisknout  e-mailem