Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Lednová nehodovost

ŽĎÁRSKO: Mnozí řidiči zápasili s počasím 

 V měsíci lednu šetřili dopravní policisté na Žďársku celkem 45 dopravních nehod. Ve srovnání s loňským rokem je to nárůst o 3 nehody. Kladným kritériem při hodnocení měsíce je fakt, že se motoristům nepřihodila žádná tragická nehoda. Při nehodách ale byli někteří účastníci zraněni. V průběhu lednové nehodovosti byly 2 osoby zraněny těžce a 16 jich bylo zraněno lehce. Tato čísla jsou srovnatelná s loňským rokem, kdy bylo zadokumentováno jedno těžké zranění a 15 zranění lehkých.

Škoda způsobená na poškozeném majetku či poškozených vozidlech dosáhla výše téměř 2 500 000 korun. Když tuto hodnotu porovnáme s rokem 2011, vzniklá škoda je přibližně o 150 000 korun vyšší. Kladně lze hodnotit i fakt, že žádná dopravní nehoda se nestala pod vlivem alkoholu.

 

Mezi nejvíce opakující se příčiny dopravních nehod lze určit nepřizpůsobení rychlosti a způsob jízdy. Klimatické podmínky se v průběhu měsíce ledna velmi často a rychle měnily. Dešťové srážky se měnily ve sněhové a sněhové v dešťové. Každý řidič ale nepřizpůsobil svoji jízdu klimatickým podmínkám. Tak se stávalo, že nezvládli svá vozidla a po smyku nejčastěji skončili mimo komunikaci.

 

Mokrý a uježděný sníh potrápil hlavně 18 řidičů, kteří skončili po průjezdu převážně zatáček mimo svoji původní dráhu. Smyk tak potrápil nejen řidiče začátečníky, svátečního řidiče, ale i řidiče profesionály. Na kluzké silnici vlivem špatně vyhodnocené situace, nepřiměřené rychlosti, nepozornostmi či úleku uvedli své vozidlo do smyku. Poklidná cesta se náhle změnila v karambol s různými následky.

 

Smyk je ve vysokém procentu způsoben nebo zaviněn chybou řidiče. Nejčastěji se řidiči dostanou do smyku, když projíždí zatáčkou nebo křižovatkou," řekl npor. Bc. Zdeněk Kubík, vedoucí Dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou. Jak dodal, kluzká nebo namrzlá silnice ve spojení s rychlou jízdou v mnohých případech končí dopravní nehodou.

 

Tento měsíc se kontaktu s automobilem nevyhnuli ani dva chodci. Oba se snažili přecházet vozovku.

 

Dopravní nehodu za účasti chodce a osobního vozidla šetřili dopravní policisté 5. ledna 2012 v Novém Městě na Moravě. Pět minut před 7. hodinou jel šestatřicetiletý řidič s vozidlem Škoda 125 L po ulici Křičkova směrem od železničního přejezdu do centra. Při průjezdu křižovatkou mu bezprostředně do jízdní dráhy z chodníku vstoupila šestasedmdesátiletá chodkyně. Řidič na vzniklou situaci reagoval sešlápnutím brzd. Vozovka ale byla pokryta souvislou vrstvou sněhu a jeho úmysl zastavit se mu nepodařil a do chodkyně narazil. Seniorka upadla na silnici a byla lehce zraněna. Dechová zkouška byla negativní. Materiální škoda nikomu nevznikla.

 

Ke druhé dopravní nehodě mezi osobním automobilem a chodcem došlo dne 12. ledna 2012 osm minut po 20. hodině. Čtyřiašedesátiletý řidič s osobním vozidlem Renault Megane jel ve Žďáře nad Sázavou po ulici Revoluční směrem od křižovatky s ulicí Brodská ke křižovatce s ulicí Okružní. Když vjížděl do táhlé levotočivé zatáčky, přehlédl chodce, do kterého přední částí vozu narazil. Chodec, kterému je dvaašedesát let, přecházel silnici mimo přechod pro chodce. Po nárazu upadl na zem a utrpěl středně těžké zranění. Muže převezli zdravotníci do novoměstské nemocnice k ošetření. Řidičova dechová zkouška byla negativní, chodec ji odmítl. Škoda na vozidle je vyčíslena na 10 000 korun.

 

Statistika dopravní nehodovosti za měsíc leden

 


 

2012

2011

počet dopravních nehod

45

42

úmrtí

0

0

těžká zranění

2

1

lehká zranění

16

15

alkohol

0

4

hmotná škoda

2 499 400

2 345 700

por. Mgr. Jana Martincová, komisař
 

3. února 2012

vytisknout  e-mailem