Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Mistrovství ČR ve služební kynologii 2014

KRAJ VYSOČINA: V soutěži byli úspěšní psovodi z Vysočiny 

V Červené nad Vltavou se uskutečnil již 20. ročník Policejního mistrovství ČR psovodů se služebními psy ve všestrannosti. 
Soutěže ve služební kynologii, která se konala od 22. září do 25. září, se zúčastnilo celkem 27 psovodů se služebními psy z různých krajských ředitelství. Krajské ředitelství policie kraje Vysočina reprezentovali pod vedením kpt. Bc. Martina Růžičky, vedoucího oddělení služební kynologie, prap. Patrik Topinka s belgickým ovčákem Kimem a pprap. Aleš Orgoň s německým ovčákem Cantem.
 
Kynologové se služebními psy soutěžili ve třech disciplínách, mezi které patřila ovladatelnost a obratnost, obranné práce a pachové práce.
Své schopnosti a dovednosti předvedli služební psi např. v poslušnosti, při překonávání překážek, zdolávání lávky nad volnou hloubkou, osobní ochraně psovoda a vyhledávání vystřelených nábojnic. Dále psovodi se svými svěřenci vyhledávali osoby a různé předměty v objektu a v terénu, prováděli zákroky a zadržení nebezpečného pachatele v místnosti, v terénu a v noci, pátrali po stopě pachatele za různých podmínek a po několikahodinové prodlevě.  Jednotlivé soutěžní disciplíny byly ztíženy o dodané překážky, nejrůznější rušivé elementy, přítomnost nezúčastněných osob, se kterými musí psovodi při skutečných zákrocích vždy počítat a být na ně připraveni.      
                              
V letošním ročníku Mistrovství ČR ve služební kynologii se velmi dobře umístili také psovodi z Vysočiny.
Prap. Patrik Topinka se psem Kimem se v kategorii jednotlivců umístil na třetím místě.
Kpt. Martin Růžička od ředitele pořádkové policie plk. doc. Ing. Martina Hrinka, Ph.D., MBA. převzal ocenění “Všestranný psovod roku 2014“.
 
Psovodi měli při mistrovství možnost porovnat s ostatními úroveň výcviku a použití psů ve výkonu služby. Kromě měření sil přispělo mistrovství také k vzájemné výměně zkušeností zúčastněných závodníků a zjištění, kde je třeba pracovat na zlepšení. Takovéto soutěže také umožňují psovodům vyzkoušet si řadu náročných zákroků tzv. nanečisto. Úspěšnost v každém skutečném zákroku nebo situaci, kdy je policejní psovod se služebním psem nasazen, závisí vždy na předchozí přípravě, zejména na profesionalitě psovoda, perfektním výcviku a stoprocentní důvěře mezi psovodem a jeho psem.
 
 
„Naši psi jsou profesionálové, a to nejen co se týče soutěží, kterých mají za sebou s výbornými výsledky už řadu, ale hlavně v úspěšném vyhledávání a zákrocích proti skutečným pachatelům,“ řekl kpt. Martin Růžička. Jak dále dodal, důležitou úlohu mají policejní psovodi i při pátrání po pohřešovaných osobách, prohledávání nebo kontrolách objektů zejména rozlehlých areálů firem, chatových oblastí nebo opuštěných objektů nebo při nasazení do policejních opatření.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. října 2014
Odkazy do noveho okna

policejní psovod

policejní psovod 

Detailní náhled

předání ocenění

předání ocenění 

Detailní náhled

soutěž

soutěž 

Detailní náhled

vyhlášení výsledků

vyhlášení výsledků 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem