Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na internetové podvodníky

KRAJ VYSOČINA: Vydávají za lékaře, námořníky či lodní inženýry. 

V poslední době zaznamenáváme v Kraji Vysočina opětovný nárůst případů, kdy se na sociálních sítích a seznamkách podvodníci vydávají například za lékaře pracující v zahraničí, námořníky, vojáky či pracovníky na mezinárodních lodích.

Mnoho lidí o sobě na internetu zveřejňuje osobní informace, na základě kterých si je pachatel vybere a údaje využívá při získávání důvěry. Snaží se svoji oběť přesvědčit o svých citech, lásce, společném budoucím životě a finančním zajištění, chce vzbudit lítost či soucit, vše s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například náklady na zpáteční cestu z cizí země, léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí nebo různé nutné poplatky na přesun peněz ze zahraničí. Celkové částky, o které podvedení přijdou, bývají vysoké. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná. 

Lžím uvěřila žena, která navázala prostřednictvím sociálních sítí kontakt s mužem, který se vydával za lodního inženýra, kdy jejich loď měla vplout do válečné zóny a on má obavu o svoje peníze, které by jí chtěl kurýrem poslat a vyzvednout si je po návratu do České republiky. Podvodník ji poté přesvědčil, že doručení balíku si kurýrní společnost podmiňuje různými poplatky, kdy poškozená žena v několika platbách zaslala částku přesahující 400 tisíc korun.  

O téměř dva miliony korun přišla žena, která navázala kontakt s osobou vystupující pod jménem Peter Mateo, který se vydával za námořníka a v Austrálii byl zajat piráty. Poškozené měl zaslat balík s cennostmi a penězi. Podvodník ženu přesvědčil o tom, že je nutné zaplatit celní poplatky, pojištění a jiné náklady spojené s dopravou. Poté také požadoval peníze pro sebe na svoji obživu.

Další tři ženy naletěly podvodníkům se stejnou legendou, a to že jsou lékaři. Jeden se vydával za norského lékaře, druhý za chirurga v Jemenu a poslední za britského lékaře na vojenské misi na Ukrajině. Legenda příběhu byla stejná, navázali kontakt, přišlo citové vyznání a přislíbili společnou budoucnost. Jeden z lékařů požadoval po ženě zaslání finančních prostředků pro sebe, neboť jeho životní situace byla tíživá. Žena podvodníkovi uvěřila a zaslala více než sto tisíc korun. Lékař, který pracuje pro OSN v Jemenu, chtěl přijet za poškozenou do České republiky, strávit s ní čas a přivést jí dárek. Jelikož ale neměl žádné peníze, přesvědčil ženu o jeho citech a úmyslu být s ní a ta mu posléze zaslala celkem téměř jeden milion korun. Britský lékař vystupující pod jménem Stefan Walter měl u sebe dva miliony amerických dolarů, o které se bál, proto je poškozené zaslal. Tu následně kontaktoval podvodník s tvrzením, že je z mezinárodního letiště v Turíně a je potřeba zaplatit za zaslaný balík clo ve výši 12 tisíc eur.  

Policisté opakovaně varují občany před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou internetu. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na internetu je vždy riziková
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže osobně se poradit s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí
  • Nedávejte zbytečně někomu jinému peníze, které si sami musíte půjčit
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
12. června 2024

vytisknout  e-mailem