Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Bezpečně na cyklostezce

LIBEREC - Na začátku prázdnin odstartovala v krajském městě dopravně preventivní akce "Bezpečně na cyklostezce".  

Na cyklisty se z kraje letních prázdnin zaměřili policisté v Libereckém kraji. Ve spolupráci s Městkou policií Liberec a Týmem silniční bezpečnosti připravili dopravně preventivní akci s názvem "Bezpečně na cyklostezce". Cyklisté společně s chodci patří do skupiny nejohroženějších účastníků dopravních nehod. Riziko zranění cyklistů při dopravní nehodě je velmi vysoké až 91%. Oproti riziku zranění při dopravní nehodě řidiči motorového vozidla, kde je to zhruba 28%.

Cílem akce bylo zvýšení informovanosti těchto nejohroženějších skupin a také zajištění bezpečného provozu na cyklostezkách a stezkách pro chodce. Jejich uživateli jsou nejen děti a dospělí na jízdních kolech, koloběžkách, ale i bruslaři, pěší chodci, maminky s dětskými kočárky nebo i děti na odrážedlech. Ti všichni měli možnost se setkat s policisty, strážníky a členy Týmu silniční bezpečnosti hned čtyřikrát během prvních 14 prázdninových dnů na cyklostezce U Nisy v Liberci, poblíž fotbalového stadiono FC Slovan Liberec. Uživatelé cyklostezky si mohli ověřit své znalosti formou krátkého kvízu a dozvědět se tak i spoustu zajímavých informací. Každý návštěvník získal drobný dárek v podobě bezpečnostních reflexních prvků a také nealkoholického piva. Ti nejmenší si odnesli omalovánky a veselé reflexní nálepky v podobě zvířátek. Nejčastější chybou v kvízu jak u dospělých, tak i dětí, byla neznalost věkové hranice povinného nošení cyklistické helmy. Zdůrazňujeme, že povinnost mít na hlavě řádně připevněnou cyklistickou helmu je pro všechny osoby do 18 let věku.

3

Návštěvníkům policisté zdůrazňovali zejména důležitost používání cyklistické helmy, neboť těžká zranění vznikají právě často v důsledku toho, že cyklisté jejich používání podceňují. Kromě toho poukázali i na důležitost používání reflexních prvků, tj. být na silnici i na cyklostezkách dobře viditelný. Člověk ve tmavém oblečení bez jakýchkoliv reflexních prvků či osvětlení se stává pro řidiče i jiné účastníky silničního provozu neviditelným. Kontrolovali také správnou výbavu jízdních kol. A v neposlední řadě účastníkům připomněli, že i pro cyklisty platí stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel, tedy neusedat na kolo pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Během akce oslovili celkem 224 osob. Mezi nimi bylo např. 53 seinorů a 14 rodičů s dětskými kočárky.

V jednom případě byl oslovený cyklista pod vlivem návykových látek, a to marihuany, kdy tento přestupek policisté dále postoupí příslušnému správnímu orgánu k projednání. Jeden z chodců zase během akce před zraky policistů a strážníků v klidu běžel na červenou. I tento mladý muž dostal od policistů odměnu, tentokrát však v podobě blokové pokuty.

Na území Libereckého kraje došlo v období od počátku letošního roku do konce června celkem k 67 dopravním nehodám s účastí cyklisty, při nichž 5 cyklistů bylo zraněno těžce a v 56 případech lehce. V 10 případech byl zjištěn při dopravní nehodě u cyklistů alkohol, což znamená, že každý 7. cyklista, který se stal účasníkem dopravní nehody, byl pod vlivem alkoholu.

Dopravní policisté od počátku letošního roku do konce června v Libereckém kraji uložili cyklistům za dopravní přestupky téměř na tři desítky pokut a v 10 případech oznámili jejich prohřešky příslušným správním úřadům.

Tato akce nebyla jistě v kraji poslední, během prázdnin se policisté zaměří na cyklisty i na jiných místech Libereckého kraje.

 

17.7.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem