Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Blíží se "Památka zesnulých"

KRAJ - Dušičky připadnou letos na pátek. 

Konec týdne je spojený se zvýšeným provozem na pozemních komunikacích, díky přesunu obyvatel z měst na chaty a chalupy. Na pátek 2. listopadu navíc vyšla Památka zesnulých tzv. „Dušičky“. A je všeobecně známo, že dušičky jsou pro zloděje jedním z nejhojnějších dnů v roce. V tento pátek a po celý víkend budou lidé ve větší míře navštěvovat hřbitovy a další pietní místa, aby zavzpomínali na své drahé zesnulé. Velká koncentrace lidí a zaparkovaných vozidel tak přiláká i individua, která se neštítí ničeho a bez zaváhání potrestají každou vaši chybu.

hřbitov.jpgZvýšený dohled na silnicích
Policisté Libereckého kraje jsou si této situace vědomi a  v rámci dopravně bezpečnostních opatření zvýší dohled nad bezpečnosti silničního provozu. Do akcí se zapojí policisté služby dopravní policie jednotlivých územních odborů a také pořádkoví policisté jednotlivých obvodních oddělení. Stanoviště a časy hlídek stanoví podle místních znalostí s ohledem na lokalitu a zkušenosti z minulých let. Hlídky se zaměří zejména na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu. Na povinnost použití bezpečnostních pásů, na zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před a během jízdy, na technický stav vozidel. Rovněž budou sledovat i problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog, ilegální přepravou zbraní a v neposlední řadě budou pozornost věnovat i pátrání po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech. Pozor také na parkování! Parkujte na místech k tomu určených.

Viditelnost chodců
V rámci dohledu nad bezpečností a plynulosti silničního provozu budou policisté dohlížet také na bezpečnost chodců. Zákonná povinnost být vybaven reflexním prvkem za zhoršené viditelnosti platí na místech mimo obec, která nejsou osvětlená, doporučujeme však chodcům vždy nosit pestrobarevné oblečení a především používat reflexní prvky. Dbejte na reflexních prvcích u dětí a označte jimi dětské kočárky, invalidní vozíky i vaše čtyřnohé mazlíčky. V podzimním sychravém či jinak nepříznivém počasí, v ranních a večerních hodinách, kdy je snížená viditelnost tak budete vidět z mnohonásobně delší vzdálenosti.

Ochrana majetku
Policisté sice zvýší bezpečnostní opatření, avšak hlavní zodpovědnost za váš majetek je na vás. Každá odložená věc může být lákadlem pro zloděje. Nenechávejte proto bez dozoru své osobní věci. To samé platí pro řidiče motorových vozidel parkujících v okolí hřbitovů. Krádeže věcí z vozidel patří mezi nejčastěji páchanou majetkovou trestnou činnost a „AUTO NENÍ TREZOR“. V žádném případě nechávejte ve vozidle jakékoliv doklady a to ani v palubní přihrádce. Tašky odložené viditelně na sedačce, mobilní telefony, navigace či jiné věci uvnitř vozidla jsou velkým lákadlem pro nenechavce. A stačí jim k rozbití okénka vteřina. Čím obezřetnější budeme, tím můžeme podobné nepříjemné situaci předejít.

Pokud se i přesto stanete obětí zlodějů, vše co nejdříve nahlaste policii. V případě vloupání do vozidla na nic nesahejte, do vozidla nevstupujte a ihned zavolejte na bezplatnou tísňovou linku 158.

26. 10. 2018
por. Mgr. Lenka Dvořáková
KŘPL, koordinátor prevence kriminality

vytisknout  e-mailem