Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cizinec ujížděl policistům

LIBEREC - Po čtrnácti dnech v České republice skončil v policejní cele. 

V sobotu 22. září, krátce po 21. hodině, projížděl s vypůjčeným vozem, nedaleko jednoho z obchodních center Liberce, 26letý cizinec. Jak později policisté zjistili, mladík za volantem byl v České republice teprve dva týdny. Bohužel pro něho se zřejmě dostatečně neseznámil s povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích. Zejména pak s povinnostmi řidiče.

Policisté z oddělení hlídkové služby dohlíželi na klid a bezpečí v ulicích. Jejich oku neuniklo malé kličkující vozidlo. Rozhodli se jej tedy zastavit a osádku zkontrolovat. Jakmile z hlavní silnice automobil odbočil, modré záblesky policejních majáků proťaly noční přítmí. Řidič uposlechl pokynů a okamžitě zastavil. Jakmile však spatřil policisty vystupovat, rozhodl se jim ujet. Sešlápl plyn a zamířil si to do centra města. Stejně jako absentující povědomí o povinnostech v silničním provozu, chyběla mladíkovi zřejmě i informace o tom, že modré záblesky nemusí být nutně jen průvodním jevem bouřky. Zřejmě netušil ani to, že policejnímu vozu jeho malý citroen nemůže ani při troše dobré vůle konkurovat. Mnozí z řidičů již tuto zkušenost mají empiricky ověřenou. Mladíkův úsudek byl zcela mimo realitu, o čemž se zanedlouho přesvědčil.Metamfetamin.jpg

Během svého pokusu o prchnutí před policejní hlídkou, přejel malý osobák několikrát do protisměru, kde ohrozil ostatní účastníky provozu. Zřejmě již s vědomím, že po silnici neujede, zamířil na parkoviště u panelového domu. Tím ve vysoké rychlosti projel a zamířil na travnatou plochu vedle domu. Strmý sráz byl proti pokračování vozidla vpřed. To na nesjízdném povrchu odmítlo poslušnost a zůstalo stát. Policisté využili chyby řidiče a okamžitě se s výzvami „jménem zákona“ vydali k citroenu. I přes opakované a zřetelné výzvy ani řidič, ani jeho spolujezdec nereagovali a rozhodli se před strážci zákona utéci. Nevědomost hraničící s naprostou ignorací se mladému muži nevyplatila. Po několika málo metrech skončil s pouty na rukou a mohl si tak prohlédnout policejní vůz také zevnitř. Jak se později ukázalo, mladík se policistům snažil uniknout z prostého důvodu. Byl totiž pod vlivem alkoholu a omamných a psychotropních látek. Dechová zkouška u něho vykázala pozitivní hodnoty, kdy nejvyšší z nich přesáhla dvě promile. Zkouška na drogy pak potvrdila požití amfetaminu a metamfetaminu. Po neodkladných administrativních úkonech na služebně obvodního oddělení, „dostal“ cizinec šanci prozkoumat i interiér policejní cely.  

Ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili policisté 26letému cizinci podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

Při mladíkově počínání naštěstí nebyl nikdo zraněn a nedošlo ani ke škodě na majetku.

25. září 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem