Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cyklisté, na alkohol pozor!

JABLONECKO - Alkohol před jízdou se vymstil cyklistovi, který v sobotu havaroval ve Smržovce. Se zraněním skončil v nemocnici. 


Člověk, který sedne na jízdní kolo, se automaticky stává účastníkem silničního provozu. A jako takový musí dodržovat příslušné předpisy stejně jako řidiči motorových vozidel. Jedním z nejdůležitějších pravidel při jízdě na kole je zákaz pití alkoholu. Je jisté, že horké teplé počasí svádí k tomu, aby cyklisté dodržovali pravidelný pitný režim. Ale pokud zvolí cyklisté variantu v podobě alkoholických nápojů, nemusí jejich jízda dopadnout dobře. 

Příkladem toho je havárie cyklisty, která se stala během uplynulého víkendu v sobotu v podvečer ve Smržovce v ulici Nádražní. Čtyřiačtyřicetiletý cyklista jel na jízdním kole ve směru od nádraží do centra města, kde nezvládl řízení a upadl na vozovku. Muž při tomto pádu utrpěl zranění, se kterým byl posádkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje převezen do jablonecké nemocnice. Charakter jeho zranění a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření. Ovšem provedenou dechovou zkouškou policisté v jeho dechu naměřili hodnotu alkoholu 1,37 promile. S touto hodnotou cyklista souhlasil a policistům požití alkoholu před jízdou i přiznal. Veškeré okolnosti celé události nyní šetří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

Zatímco řidičům motorových vozidel, kteří se pod vlivem alkoholu dopustí přestupku, hrozí, že přijdou o řidičský průkaz, v případě cyklisty je situace jiná. Cyklista při spáchání přestupku nemůže přijít ani o body, ani o řidičský průkaz. Vystavuje se ale pokutě.

Pokuty za jízdu na kole pod vlivem alkoholu jsou přitom poměrně vysoké. Pokud nadýchají do 1 promile, pokuta může dosáhnout výše 25 tisíc, nad jednu promile potom hrozí pokuta až 50 tisíc korun. 


nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje
 

Odkazy do noveho okna

DN SM cyklista (1)

DN SM cyklista (1) 

Detailní náhled

DN SM cyklista (2)

DN SM cyklista (2) 

Detailní náhled

DN SM cyklista (3)

DN SM cyklista (3) 

Detailní náhled

DN SM cyklista (4)

DN SM cyklista (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem