Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravně preventivní akce "Chraň život svůj i ostatních"

JABLONEC NAD NISOU - Dnes dopoledne se opět v Jablonci nad Nisou uskutečnila dopravně preventivní akce zaměřená na poskytování první pomoci ze strany řidičů motorových vozidel. 

Dnes dopoledne v Jablonci nad Nisou se opět uskutečnila dopravně preventivní akce „Chraň život svůj i ostatních“ zaměřená na poskytování první pomoci ze strany řidičů motorových vozidel. Policie tuto akce pořádá ve spolupráci Českým červeným křížem a za finanční podpory Krajského úřadu Libereckého kraje.
 
Na stanovišti v ulici Československé armády figurantka simulovala sraženou chodkyni vozidlem, se kterým z místa dopravní nehody řidič ujel. Po srážce s vozem zůstala na místě události ležet dívka v bezvědomí s poraněnou hlavou i v obličeji.
 
Ošetření zraněné figurantky si během akce vyzkoušelo celkem 28 řidičů. Některým při ošetřování zraněné i ochotně pomáhali jejich spolujezdci. Ze strany všech, kteří využili možnost vyzkoušet si poskytnout první pomoc, se tato akce setkala s velmi kladným ohlasem.
 
Policisté se v rámci běžné silniční kontroly zaměřili i na kontrolu lékárniček jako povinné výbavy každého vozidla. Navíc v tomto období dochází autolékárničkám, které musely být od 1. 1. 2011 nové ve všech motorových vozidlech podle vyhlášky č. 283/2009, doba použitelnosti. Vzhledem k této skutečnosti se policisté právě na kontrolu doby jejich použitelnosti, resp. použitelnosti jednotlivých částí jejich obsahu, zaměřili a řidiče na tuto důležitou okolnost upozorňovali. Někteří řidiči přitom neskrývali překvapení, jelikož své lékárničky měli od roku 2011 originálně zabalené v neporušené fólii. Všichni ti, kteří využili možnost vyzkoušet si ošetřit zraněnou chodkyni, obdrželi nové autolékárničky s logem Policie České republiky a Krajského úřadu Libereckého kraje. Od zdravotnických instruktorů Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou k těmto lékárničkám vyslechli rady, jak a na co jejich jednotlivé součásti obsahu použít.
 
V uplynulém období letních prázdninových měsíců se tyto dopravně preventivní akce uskutečnily na území celého Libereckého kraje. Na Jablonecku se policisté společně s instruktory Českého červeného kříže na základě velmi pozitivních reakcí ze strany široké veřejnosti rozhodli tuto akci uspořádat ještě jednou v měsíci září, a to právě dnes. Jejich cílem je pozitivní ovlivňování všech účastníků silničního provozu a zvyšování jejich znalostí i dovedností v oblasti poskytování předlékařské první pomoci zraněným osobám například při dopravních nehodách, jejichž účastníkem se může kdokoliv a kdykoliv stát. Proto je důležité umět poskytnout první pomoc rychle a neodkladně.
 
Věříme, že získané zkušenosti v podvědomí všech zúčastněných zůstanou. Vždyť zcela určitě i v oblasti poskytování první pomoci platí jedna známá věta: „Těžce na cvičišti, lehce na bojišti.“ Samozřejmě všem účastníkům silničního provozu přejeme, aby se jim takové události vyhýbaly a do svého cíle dorazili vždy ve zdraví.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
18. září 2014
 

vytisknout  e-mailem