Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jak se zachovat při kontaktu s cizími lidmi?

JABLONECKO - Dnes dopoledne za dětmi do Mateřské školy v Plavech přijela policistka a hovořila s nimi o tom, jak se mají zachovat při kontaktu s cizím člověkem. 

Dnes dopoledne za dětmi do Mateřské školy v Plavech přijela  policistka z Oddělení tisku a prevence pracoviště v Jablonci nad Nisou a povídala si s nimi o tom, jak se mají správně zachovat při kontaktu s cizími lidmi i o tom jak se nesmí kreslit po domech a věcech, na které kresby nepatří. Aby si malé děti vše dobře zapamatovaly, přečetla jim policistka dva příběhy z knihy „Policejní pohádky“. První příběh „O Martínkovi, Elišce a tuze divném člověku, který byl milý“ se vztahoval k povídání o tom, jak se děti mají chovat v situacích, kdy je osloví naprosto cizí člověk. Všechny děti nakonec policistce slíbily, že se nikdy od takového cizího muže nebo ženy nenechají na nic nalákat a s takovými lidmi nebudou vůbec o ničem mluvit. 
 
Druhá pohádka, kterou dětem policistka přečetla, byla „O domečku, který plakal, protože mu někdo pokreslil stěny“. Všichni si pak spolu povídali o tom, kde se kreslit může a kde je malování zakázané. Některé děti se při tomto povídání přiznaly, že křídami kreslí i na silnici, která jak řekl jeden chlapeček: „Není hlavní a jezdí tam málo aut…“. Tak i o tom, jaké jim při takovém malovaní na silnici hrozí nebezpečí, si poté s policistkou děti povídaly.
 
Během celého čtení a povídání byly všechny děti hodné a poslouchaly. Proto si po celém vyprávění mohly všichni zahrát na policisty a zloděje, přičemž si vyzkoušely policejní čepici, klobouk a reflexní vestu. Největší radost měly z toho, když si od policistky kromě zastavovacího terče a obušku, půjčily i pouta. Na závěr všechny děti dostaly omalovánky „Bezpečná cesta do školy“, ve kterých jsou na obrázcích hlavními postavami známí Mach a Šebestová i se psem Jonatánem.
 
 
23. 4. 2015
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem