Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kapesní krádeže

LIBEREC – Několik případů drobných krádeží a krádeží věcí při sobě, řeší policisté z obvodního oddělení Liberec Vápenka. 

Případy mají několik společných aspektů. Pachatelé využili nepozornosti osob a během okamžiku je připravili o osobní věci. Případy se také staly na místech přepravních uzlů. Nedaleko nádraží Českých drah, autobusového nádraží a tramvajových zastávek.

V jednom případu, na počátku května 2018 v odpoledních hodinách, dva mladíci ve věku 20 a 19 let spatřili na lavičce v nádražní hale sedět dvě dívky. Povídaly si a svým osobním věcem moc pozornosti nevěnovaly. Jedna z nich měla vedle sebe na lavičce položenu peněženku s doklady a penězi. Mladíky napadlo, že se pokusí peněženku odcizit. Sedli si na lavičku bezprostředně za dívkami. Jeden hlídal, aby studentky nepojaly podezření a druhý v nestřeženém okamžiku peněženku s doklady a platební kartou vzal. Oba „výrostci“ pak z místa okamžitě utekli. Poškozená dívka se nezmohla v podstatě na nic.

Další skutek začali policisté prošetřovat v závěru dubna 2018. Na tramvajové zastávce před nádražím Českých drah čekala 36 letá žena na svůj spoj. Krátce po třiadvacáté hodině k ženě přistoupili dva mladíci ve věku 18 let. Byli v družném hovoru a dělali, jakoby je žena vůbec nazajímala. Zřejmě dobře věděli, že odvedením pozornosti, dojdou vytyčenému cíli. V nestřeženém okamžiku jeden z mladíků nic netušící ženě vytrhl z ruky mobilní telefon v hodnotě téměř pět tisíc korun. Okamžitě poté z místa zmizeli.

Poslední takovouto zkušenost měl 40 letý cizinec, který se pohyboval v ranních hodinách 18. května nedaleko nádraží ve směru k viaduktu. Jeden z dvojice mladíků, který byl taktéž v předchozím případu, při odcizení mobilního telefonu na zastávce tramvaje se rozhodl, že si „1.pngpřivydělá“ i sám. 18 letý recidivista, spatřil cizince již v nádražní budově. Nespustil jej z očí a zřejmě se mu v hlavě zrodil plán, jak si přijít na nějaký ten „přivýdělek“. I přesto, že spolu s cizincem měli jen „na oko“ stejnou cestu, prohodil s ním 18 letý mladík i několik zdvořilostních frází. Asi proto, aby jim cesta "stejným" směrem rychleji utekla. Mladík se snažil nabudit dojem důvěry. Využil však dokonale okamžiku, kdy nic netušícímu cizinci, za kterým se pohyboval ve velmi těsném závěsu, jako blesk odcizil z kapsy peněženku s doklady a finanční hotovostí. Poškozený cizinec se nezmohl naprosto na nic a mladík se svým lupem zmizel ve směru do centra města. Celková škoda, kterou recidivista způsobil, přesáhla sedm tisíc dvě stě korun.
Vyšetřující policisté podle popisu 18 letého „lapku“ vypátrali. Mladík nezapíral a ke krádeži se doznal. Muži zákona mu pak ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádež, za což mu jako recidivistovi, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Nutno podotknout, že se policistům ve všech těchto případech, podařilo podezřelé osoby ztotožnit a sdělit mladíkům ve zkrácených přípravných trestních řízeních podezření ze spáchání přečinů krádež či neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Doporučujeme občanům:

  • V případě, že se pohybujete na místech, kde je větší fluktuace osob, dbejte na to, abyste měli svá zavazadla stále na očích. Snažte se z těchto míst, kde se na Vás tzv. „lepí“ nějaké osoby, odejít.
  • Neodkládejte osobní věci na místa, kde je ztratíte z dohledu, byť i jen malou chvíli. Pachatelé krádeží dokáží těchto situací velice efektivně využít.
  • Všímejte si svého okolí.
  • Nechlubte se na veřejnosti a zejména v místech, kde jsou lidé, které neznáte nebo jsou vám jakkoli podezřelí tím, že budete na obdiv dávat obsah svých příručních zavazadel, kapes oděvů a peněženek. Zejména mobilní telefony, notebooky, další drobná elektronika a hlavně peníze jsou pro zloděje velmi lákavé.
  • Nenoste s sebou vyšší obnosy peněz.
  • Pokud se musíte vzdálit z místa, vezměte s sebou svá zavazadla. Nemůžete-li je v daném okamžiku brát s sebou, požádejte svého známého o to, aby Vám po dobu Vaší přítomnosti zavazadla pohlídal, cenné věci si však vezměte k sobě. Není-li na místě nikdo, na koho máte spoleh, věci si bezpodmínečně vezměte s sebou.
  • Využívejte možností bezpečnostních schránek v nádražních budovách či vstřícnosti pracovníků na infomačních centrech dopravců. Využijte takových možností, potřebujete-li cenná zavazadla na omezenou dobu uschovat.
  • V případě, že jste obtěžováni cizími lidmi, ve které nemáte důvěru, máte-li strach či obavy o sebe a svůj majetek, zavolejte na bezplatné telefonní linky městské nebo státní policie, 156 respektive 158 případně na linku 112.
  • Máte-li tu možnost, vyhněte se místům, na nichž se pohybují všeliké existence. Obejděte je, zvolte jinou trasu svého přesunu na místo, na které se potřebujete dostat, buďte obezření, nestrhávejte na sebe přílišnou pozornost. Bude-li Vás nějaké individuum omezovat, zvyšte hlas tak, abyste upoutali pozornost jiných lidí v dosahu. Hlasitě je požádejte o pomoc či o přivolání policie.

Statistiky:

Za rok 2017 na Územním odboru Liberec policisté evidovali 39 případů kapesních krádeží a dalších 95 případů jiných krádeží na osobách.
Za uplynulé období roku 2018, tedy od ledna do června, evidují policisté Územního odboru Liberec již 28 případů kapesních krádeží a 46 případů jiných krádeží na osobách.
 

27. června 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem