Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté našli kradené obrazy

LIBERECKÝ KRAJ - Byly vráceny Římskokatolické farnosti. 

Krajští kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty územních odborů Libereckého kraje byli úspěšní v případu odcizených obrazů "Křížové cesty" z pertoltického kostela.

Ke krádeži čtrnácti olejomaleb z kostela sv. Jošta v Pertolticích na Frýdlantsku došlo na sklonku roku 2011. Ihned se případem začali zabývat kriminalisté, kteří od počátku pracovali i s verzí, že pachatel či pachatelé nemusí být z České republiky. Proto navázali spolupráci s Odborem mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, a ti pak následně i s polskými kolegy. Tato cesta se ukázala jako správná, neboť všechny obrazy byly skutečně nalezeny v Polské republice. Nemalý podíl na celém případu měl i Národní památkový ústav pobočka Liberec, který již v minulém roce provedl velmi detailní fotodokumentaci jednotlivých obrazů. Kriminalisté tak měli  k dispozici naprosto kvalitní dokumentaci a identické fotografie odcizených děl a mohli je tak zveřejnit na serveru ministerstva vnitra v databázi "Pátrání po věcech".  

Ve středu 22. února 2012 kriminalisté oficiálně předali zajištěné obrazy Křížové cesty zástupci Římskokatolické farnosti - faráři Mgr. Audymu. Vyšetřování stále probíhá, a to i ve spolupráci s polskými kolegy. Zatím nebylo zahájeno trestní stíhání proti konkrétní osobě či osobám, které mají krádež obrazů na svědomí.

Počet případů krádeží sakrálních či uměleckých předmětů a vloupání do objektů s těmito předměty se oproti minulým letům snížil. V roce 2011 řešili kriminalisté v Libereckém kraji tři případy vloupání:
- do Památníku Věnceslava Metelky, z něhož byly odcizeny historické hudební nástroje;
- do Galerie Boučkův statek na Malé Skále, ze kterého pachatel či pachatelé odcizili dva obrazy Josefa Jíry a jeden od malíře Jana Baucha.
Do této galerie  se pachatelé vloupali hned dvakrát. Ve všech třech případech vyšetřování stále ještě probíhá.
 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
22. 2. 2012

 

Odkazy do noveho okna

Farář Mgr. Audy

Farář Mgr. Audy 

Detailní náhled

Farář, kriminalista

Farář, kriminalista 

Detailní náhled

Farář, kriminalista_02

Farář, kriminalista_02 

Detailní náhled

Křížová cesta_01

Křížová cesta_01 

Detailní náhled

Křížová cesta_02

Křížová cesta_02 

Detailní náhled

Mgr.Habán_Národní památkový ústav

Mgr.Habán_Národní památkový ústav 

Detailní náhled

Předání obrazů

Předání obrazů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem