Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Muž byl doslova klikař

LIBEREC - Na každého ptáčka však jednou spadne klec, a tak 39letý Liberečan nyní čelí obvinění z několika krádeží a pojistných podvodů..  

Od června letošního roku je zásluhou kriminalistů 2. oddělení Služby kriminální policie a vyšetořávní Liberec ve vazbě pro svoji trestnou činnost devětatřicetiletý liberečan, který měl velké nadání pro tvorbu finančního kapitálu, aniž by se věnoval běžné práci. Budiž mu ke cti, že takto získané prostředky dále neinvestoval ani do alkoholu, drog či do hracích automatů, ale do zvelebování svého sídla a noblesnějšího života své rodiny.

       Vše muži procházelo do doby, než oznámil vloupání do svého domu, přičemž mu pachatel krom odcizení věcí za 300.000,- korun ještě v garáži poškodil jeho vozidlo. Libereckým kriminalistům se spousta okolností  tohoto případu zdála oproti běžnému vloupání nestandardní a od té doby začalo rok a 7 měsíců dlouhé rozplétání trestné činnosti, která postupně vyplouvala na povrch.
 
     Své vlohy podpořené výmluvností, schopností manipulace s ostatními a částečně svou drzostí muž uplatňoval hojně v pojišťovnictví. Tedy ne že by pracoval pro nějakou pojišťovnu, ale jako „poškozený“ byl častým klientem různých pojišťovacích domů.
 
     Policistům se podařilo prokázat 6 pojistných podvodů u čtyř pojišťovacích ústavů, které mu vyplatily téměř 700 tísc korun,  pojistné plnění v hodnotě téměř 390 tisíc korun mu bylo policisty překaženo.
 
     Po zásahu policistů přišel o své vozidlo v hodnotě 240.000,- korun a motocykl v hodnotě nejméně 160.000,- korun. Věci by měly posloužit jako částečná náhrada vzniklé škody.
 
     Muž věděl dobře, že nic se nemá přehánět a proto v mezidobí mezi jednotlivými pojistnými podvody i občas pracoval. Zaměstnaný byl v jedné firmě zabývající se výrobou dílů pro automobilový průmysl. Ani v zaměstnání se neubránil vidině lehce „vydělaných“ peněz a začal si přisvojovat některé věci patřící firmě. Šlo o krádeže plastových nádrží o objemu 1000 litrů, dále KTP boxů, které slouží k ukládání hotových výrobků a jiné. Jako vedoucí údržby měl patřičný přehled. Sám by však tuto akci v takovém rozsahu, v jakém ji plánoval, nedokázal zvládnout, proto zorganizoval skupinu lidí, která mu v tomto přetěžkém úkolu pomáhala. Někdo měl na starosti přepravu odcizených věcí, jiný měl za úkol vypnout kamery v podniku, někdo věci naložit a „podnikatel“ inkasoval peníze. Tomu, že netroškařil  nasvědčuje fakt, že se do firmy několikrát vypravil „přemisťovat věci“ někdy menším, jindy větším nákladním autem. Při jednom transportu byla skupina zadržena a ačkoli škoda na odcizených věcech přesáhla 700.000,- koruna policisté se snažili seč mohli, na vazbu to prozatím údajně nestačilo. Ke krádežím docházelo během roku 2013.
 
    Dalším důležitým „exportním“ artiklem byla osobní auta. Není nic jednoduššího, než předat auto s doklady občanům státu ležícího mimo Schengenský prostor a Evropskou unii – to kvůli propojeným databázím policie – auto takto prodat, nechat odvézt a za nějakou dobu, samozřejmě až když se z výletu ze zahraničí vrátí doklady, oznámit na policii a pojišťovně, že vozidlo bylo odcizeno.  Po sečtení peněz utržených od cizinců s penězi od pojišťovny vznikla zajímavá sumička. Takto muž naložil například se svým vozidlem Škoda Octavia, které mu mělo být odcizeno v prosinci roku 2013 v Praze na parkovišti u OD Makro. Podobným způsobem mělo skončit i vozidlo VW Caddy, které odcizil na konci ledna tohoto roku v Liberci, ulici Čížkova. Vozidlo však mělo cestou technický problém, a tak se pachatelům nepodařilo dojet až za hranice. Vozidlo bylo nalezeno o dva dny později odstavené v obci Kunratice u Cvikova a bylo vráceno nepoškozené zpět majiteli.
  
   Pojišťovny mají široké pole působnosti, tak proč nevyužít nafingovaných nehod. Muž neriskoval kaskadérský výkon, aby k nehodě opravdu došlo. Vždyť stačí v zahraničí výhodně koupit sice krásnou, ale bouranou motorku, vyplnit formuláře pro pojišťovnu, sehnat kamaráda, který bude druhým účastníkem nehody s pojištěným vozem a hle: opravu motocyklu za 135.000,- korun. zaplatí pojišťovna a může se jezdit. Po opravě se poškozené díly uložily do garáže a po roce posloužily ještě jednou ke stejnému účelu, nyní se škodou 63.000 korun.
 
     Kriminalisté dokázali objasnit i dva roky starý případ, kdy bylo muži jeho vozidlo „odcizeno“ a několik hodin po oznámení na policii nedaleko nalezeno bez světel, sedadel, airbagů, kol a dalších částí. Zde pojišťovna zaplatila 216.000,- korun. Oprava proběhla v servisu jeho známého , který především vystavil fakturu pro pojišťovnu a je pravda, že na vozidle odvedl nějakou práci – montáž původně „odcizených“ dílů zpět do vozidla.
 
     Kromě toho byl muž i „papírovým“ maturantem – znamená to, že se prokazoval maturitním vysvědčením, bohužel ředitelství školy, kde měl studovat a složit maturitní zkoušku, tohoto studenta nikdy nevidělo.
 
     O jeho podnikavosti svědčí i případ pojišťovacího podvodu, který se také podařilo objasnit. Krom výše popsaných aktivit byl i náruživým chovatelem papoušků. Jde o nákladný koníček s nejistým výsledkem, exoti jsou náchylní na nemoci a stres. Co s papoušky, kteří uhynou? Postačí přesvědčit kamaráda s agresivním psem, samozřejmě pojištěným na škody jím způsobené a pojišťovna obdrží hlášení o škodě vzniklé při návštěvě veterináře. Oba muži se se svými zvířaty náhodně potkají v čekárně, pes zareaguje na křik papoušků velice podrážděně, vrhne se na klec s papoušky a oba zardousí. I takovou historku si muž vymyslel, ač k ní ve skutečnosti nikdy nedošlo. Sice pojišťovna nevyplatila požadovaných 120.000,- korun, ale i vyplacených 60.000,- korun za dva uhynulé exoty je luxusní výdělek.
 
     Trestná činnost, která se podařila kriminalistům objasnit, sahá až do roku 2009. K obstarání důkazů bylo třeba jednak zdlouhavé mravenčí práce a rovněž využití všech prostředků, které policii zákon umožňuje.
 
V současné době je vše zadokumentováno a další osud podnikavce je v rukou soudu.      
 
      Muži hrozí trest odnětí svobody 2 – 8 let nepodmíněně, celková škoda přesáhla částku 2.000.000,- korun. Současně s ním je stíháno dalších 12 osob.
 
Během roku 2013 policisté na území Libereckého kraje řešili celkem 32 pojistných podvodů, kdy 20 z nich se jich podařilo objasnit. V letošním roce do konce měsíce sprna se jedná zatím o 19 pojistných podvodů, z nichž 12 jich bylo již objasněno.  Na Liberecku jich policisté za celý loňský rok řešili 17, z nichž 7 objasnili a v letošním roce se zabývali 9 případy a 5 z nich objasnili.
 
 
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
3. října 2014
 

 

Odkazy do noveho okna

bouraný motocykl - klikař

bouraný motocykl - klikař 

Detailní náhled

KTP Boxy klikař

KTP Boxy klikař 

Detailní náhled

Nalez_odciz_vozidla Caddy

Nalez_odciz_vozidla Caddy 

Detailní náhled

odcizená Octavia - klikař

odcizená Octavia - klikař 

Detailní náhled

papoušek

papoušek 

Detailní náhled

plastové nádrže

plastové nádrže 

Detailní náhled

průjezd s odcizeným zbožím - klikař

průjezd s odcizeným zbožím - klikař 

Detailní náhled

údajně odcizená Octavia - klikař

údajně odcizená Octavia - klikař 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem