Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenapravitelní recidivisté

LIBEREC - Během posledních dnů zadržreni tři při opakovaných krádežích . . . . 

Během několika posledních dnů se policistům podařilo zadržet tři muže, kteří kradli zboží v různých nákupních centrech v Liberci.
25. srpna skončil v policejní cele 31letý Liberečan, který téhož dne v podvečer kradl v Obchodním centru Plaza v prodejně potravin. Pod oděv si schoval troje žiletky za zhruba 255 korun a s nimi opouštěl prodejnu. Daleko se ale nedostal. Následně ho zastavili pracovníci bezpečnostní agentury, kteří rovněž přivolali policisty. Vzhledem k tomu, že byl zadržený muž již v minulých letech odsouzen za podobné krádeže, policisté mu ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření z krádeže. Rovněž podali návrh na jeho vazební stíhání, což soudkyně akceptovala. Za opakované krádeže mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Obvinění z trestných činů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody čelí rovněž 57letý muž z Jablonce nad Nisou. Ten byl opakovaně přistižen při krádežích v nákupním centru pro kutily, kde ukradl šroubováky a následně pak v pavlovickém Kauflandu, odkud si chtěl odnést v kapsách schované potraviny za necelých čtyřicet korun. Kromě krádeží v obchodech má na svědomí také několik vloupání do bytů na Liberecku, v jednom případě na Jablonecku. Ani v jednom případě nic neodcizil, přičemž ve dvou libereckých bytech ho překvapila přítomnost majitelů a utekl.
57letý muž byl koncem srpna loňského roku propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde si za podobné delikty odpykával souhrnný trest odnětí svobody v trvání dvaceti šesti měsíců. Ani pobyt ve vězení muže nezastavil před pácháním další trestné činnosti.

Za stejné delikty - především krádeže v různých prodejnách a nákupních centrech Liberece - je obviněn i 25letý cizinec. Od března do současné doby opakovaně kradl v Obchodním centru Nisa, ve Foru, dále pak v prodejnách Billa a Kaufland. Cizinec bral oblečení, potraviny, alkoholické i nealkoholické nápoje a salámy. Nikdy se mu nepodařilo zboží odnést bez zaplacení, vždy jej zadrželi pracovníci bezpečnostní agentury. Jeho případy vždy skončily na přestupkové komisi Magistrátu města Liberec. V těchto dnech přijali policisté spisový materiál z magistrátu, a to s popsanými devíti případy, kterých se muž dopustil a způsobil tak celkovou škodu přesahující pět tisíc korun. Jeho jednání tak naplnilo skutkovou podstatu trestného činu krádeže, za které mu v případě pravomocného odsouzení hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

V souvisejících dokumentech je přiložena tabulka s počty stíhaných a vyšetřovaných osob v souvislosti s pácháním majetkové trestné činnosti, rovněž i podíl recidivistů.


mjr. Bc. Vlasta Suchánková
28. 8. 2012
 

 

vytisknout  e-mailem