Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Obezřetnost se vyplatí - Aktualizace

LIBERECKÝ KRAJ - Do nákupních center zamíří v rámci celorepublikové preventivně informační kampaně policisté. 

Ve středu 18. prosince vyrazily policistky z Preventivně informačního oddělení a Územního odboru Liberec do hypermarketu Albert v nákupním centru Nisa v Liberci, ulici České Mládeže. Zde se v době předvánočního shonu zaměřily na samotné zákazníky hypermarketu a zjišťovaly, jak bezpečně nosí uloženy své osobní věci, zejména osobní doklady a peníze, před případnými zloději. Většina nakupujících měla věci uloženy tak, že případní zloději neměli vůbec žádnou šanci, ale našly se i výjimky, které musely policistky upozornit na případná nebezpečí, která na ně zejména v předvánočním čase číhají. Policisté věří, že i tito lidé budou již obezřetnější. Oslovení zákazníci obdrželi od policistek drobné dárky v podobě žetonků do nákupních vozíků a nákupních tašek s reflexními prvky. Policistky pamatovaly i na ty nejmenší zákazníky, které obdarovaly pastelkami a reflexními prvky.
 
 
Během celého prosince až do prvních dnů nového roku bude v rámci Libereckého kraje probíhat celorepubliková informační kampaň zaměřená na prevenci kapesních krádeží „Obezřetnost se vyplatí“. Ve spolupráci se supermarkety a hypermarkety Albert společnosti AHOLD Czech Republik, a. s. bude oslovována široká veřejnost prostřednictvím radiových spotů v nákupních centrech, kde se v tomto období pohybuje velké množství lidí a i zloději chodí před vánočními svátky „nakupovat“. Proto v některých prodejnách budou v rámci této kampaně působit i policisté. Tito budou zákazníkům osobně poskytovat základní a důležité informace o tom, jak se při nakupování chránit před zloději, kteří do obchodů přišli s jediným úmyslem – krást!
 
S pachateli kapesních krádeží se policisté setkávají v průběhu celého roku. Lze však předpokládat, že nyní při „předvánoční nákupní horečce“ využijí zvýšené koncentrace lidí v supermarketech, hromadných dopravních prostředcích i na tržištích, kterou navíc umocňuje velký shon, nervozita, nepozornost a neopatrnost nakupujících.
 
Svoji kořist pachatelé získávají z kabelek odložených v nákupních vozících, na pultech obchodů či kapes bund, batohů a tašek. Scénář takových trestných činů by mohli policisté do protokolů zapisovat „přes kopírák“. Zloděj odcizí svůj předmět zájmu v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky bez povšimnutí zmizí. V Libereckém kraji bylo v loňském roce zaevidováno celkem 161 kapesních krádeží. V letošním roce do konce října jich policisté na teritoriu kraje zaznamenali již 132.
 
Je velmi důležité dodržovat zásady bezpečného chování a naučit se dávat si pozor na své věci – je třeba se vyhnout nedbalému zacházení s nimi a nedat tak zlodějům příležitost cokoli ukradnout.
 
Dnes například policisté preventivně působili v supermarketu Albert v ulici U Kostela v Jablonci nad Nisou – Mšeně. Pozitivním zjištěním po dobu jejich přítomnosti v prodejně bylo to, že všichni oslovení nakupující měli své peněženky „pod kontrolou“ a hlavně měli i povědomí o tom, jaké nebezpečí ze strany případných zlodějů jim při nákupu hrozí. Všichni oslovení zákazníci obdrželi z rukou policistů leták s radami a klíčenku se žetonem do nákupního vozíku.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
3. prosince 2013
 
Odkazy do noveho okna

Jablonec nad Nisou 1

Jablonec nad Nisou 1 

Detailní náhled

Jablonec nad Nisou 2

Jablonec nad Nisou 2 

Detailní náhled

Jablonec nad Nisou 3

Jablonec nad Nisou 3 

Detailní náhled

Jablonec nad Nisou 4

Jablonec nad Nisou 4 

Detailní náhled

Jablonec nad Nisou 5

Jablonec nad Nisou 5 

Detailní náhled

Liberec 1

Liberec 1 

Detailní náhled

Liberec 2

Liberec 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem