Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Opuštěné chaty lákají zloděje

LIBERECKO - V posledních dnech šetří policisté více případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů.  

V posledních dnech zaznamenali policisté na Liberecku více případů krádeží způsobených vloupáním do rekreačních objektů. Tato skutečnost je zřejmě ovlivněna tím, že řada rekreačních objektů zůstává po letní sezóně zase opět opuštěna, jejich majitelé je zazimovávají a stávají se tak příležitostí pro zloděje. Ti si obzvlášť vybírají ty objekty, které jsou odlehlé, špatně zabezpečené a ke kterým se dá dobře zajet automobilem.

Více krádeží řešili od uplynulého pátku 6. září českodubští policisté. Ti přijali hned tři oznámení o vloupání do rekreačních objektů.

První případ se stal počátkem září v obci Světlá pod Ještědem, část Hodky. Neznámý pachatel se do rekreační chaty vloupal poté, co vypáčil okenici a z chaty následně odcizil potraviny a lahev vodky. Majiteli chaty způsobil škodu za necelých 2 tisíce korun.

I v druhém případě si zloděj vyhlédl chatu v obci Světlá pod Ještědem, tentokrát v části obce Jiříčkov. V této chatě byl její majitel naposledy na konci měsíce července, a když se 7. září do chaty vrátil, zjistil, že uvnitř byla nezvaná návštěva. Zloděj se do chaty dostal přes přilehlý dřevník, a aby se dostal do obytné části, musel rozbít skleněnou tabulku u dveří a ty následně vyrazil. Z objektu si odnesl benzinový křovinořez. V tomto případě zloděj napáchal škodu za bezmála 4 tisíce korun.

Třetí případ, ke kterému vyjížděli českodubští policisté, se stal v obci Letařovice během úterý 10. září. V době od půl druhé do půl čtvrté stihl neznámý pachatel vniknout celkem do dvou rekreačních chalup. V prvním případě ze samotné chalupy nic neodcizil, pouze napáchal škody na zařízení chalupy, ale z přilehlé stodoly si odnesl řeznickou lornu. Majiteli vznikla škoda za 7 tisíc korun. V druhé chalupě, stejně jako v prvním případě, vypáčil vstupní dveře a odcizil zatím přesně neustanovné věci, neboť majitel se v uvedenou dobu nacházel mimo území České republiky a k samotné škodě se nemohl přesně vyjádřit. Kromě toho, že pachatel navštívil chalupu, nenechal bez povšimnutí i dílnu a garáž, kde rovněž vypáčil vstupní dveře.

Jiný případ řeší policisté v Hrádku nad Nisou. Ti přijali oznámení o krádeži vloupáním do rekreační chalupy v obci Jítrava. V době od nedělního večera do úterního rána vnikl po vypáčení vstupních dveří neznámý pachatel do rekreační chalupy, ze které odcizil motocykl značky Simson, zelené barvy a napáchal tak škodu za 11 tisíc korun.

Krádeže vloupáním do rekreačních objektů dále zaznamenali v těchto dnech ještě hodkovičtí policisté v obci Svijany, frýdlatští policisté v obci Dětřichov a další tři případy policisté v samotném Liberci. Například ze čtvrtka na pátek v uplynulém týdnu vnikl neznámý pachatel po vypáčení vstupních dveří a rozbití skleněné výplně do dvoupatrové chaty v obci Šimonovice, kde odcizil potraviny a digitální fotoaparát. V tomto případě dosáhla škoda částky téměř 10 tisíc korun. 

Oblečení, jídlo, alkohol a spotřební elektroniku si odnesl neznámý zloděj, který navštívil během neděle a pondělí zahradní chatku v ulici K Bucharce v Liberci. Zde si odnesl věci za více jak 13 tisíc korun.

Ve všech případěch zahájili policisté šetření k přečinům krádeže a porušování domnovní svobody, v některých případech i k přečinu poškozování cizí věci. Po pachatelích krádeží vloupáním i odcizených věcech nyní policisté ve spolupráci s kriminalisty intenzívně pátrají.

 

Statistika počtu krádeží vloupáním do rekreačních objektů za uplynulá období:

Rok Počet krádeží za období od 1.1. do 31.8. Objasněno
2011 49 18
2012 49 5
2013 91 20

 

Policisté proto apelují na majitele rekreačních objektů, aby si tyto řádně zabezpečili proti vloupání a nedávali tak příležitost nenasytným zlodějům. Dobré je zabezpečit rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky např. zodolněné dveře, uzamykatelné okenice, mříže, dokanalý bezpečnostní zámkový systém apod. Dále by jejich majitelé  neměli v době, kdy objekt opouštějí na delší dobu, uvnitř ponechávat cenné věci. Policisté sice provádějí namátkové kontroly rekreačních objektů, ale není v jejich silách, aby uhlídali všechny objekty.  

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974466207
11. září 2013

vytisknout  e-mailem