Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali chaty a chalupy

SEMILSKO - Zkontrolováno bylo téměř 140 většinou zazimovaných objektů na Turnovsku a v Českém ráji. 

Zahradní chaty a rekreační chalupy bývají v zimním období často terčem zlodějů a oblíbeným cílem bezdomovců. Proto se ve středu 17. února uskutečnila preventivní akce zaměřená na uvedené objekty v okolí Turnova a v Českém ráji. Několik policistů z Obvodního oddělení Turnov a psovod se psem z Městské policie Turnov vyrazili ráno do terénu. Akce se též zúčastnil policista z oddělení tisku a prevence Semily.
     První na řadu přišly zahrádkářské kolonie a osady v okrajových částech Turnova. Policisté si vždy rozdělili uvedenou lokalitu a kontrolovali nejen neporušenost visacích zámků na vstupních brankách k objektům, ale hlavně to, zda jsou řádně uzamčeny dveře a uzavřeny okna dočasně opuštěných chat a chalup. Na klikách dveří či oken pak nechávali modrobílou visačku s nápisem „NEDÁVEJTE ŠANCI ZLODĚJŮM“, na které jsou uvedeny stručné rady a doporučení pro majitele. Odpoledne se v kontrolní činnosti pokračovalo na různých místech v Českém ráji. Policisté nevynechali ani osamocené chatky "rozeseté" v lesích a po kopcích, kam byl obtížný přístup. Akci komplikoval i čerstvě napadlý sníh. Přesto bylo zkontrolováno bezmála 140 objektů. Žádný z nich naštěstí nenesl známky vloupání, či násilného vniknutí.
Policisté se během této akce setkali i se starousedlíky, kteří dohlížejí ve svém okolí na dočasně opuštěné chaty svých známých a přátel. V případě, že si všimnou něčeho nezvyklého, jsou připraveni neprodleně kontaktovat policii i majitele objektu.

V dohledné době se plánuje další obdobná preventivní činnost.

V uplynulém roce bylo v rámci územního odboru Semily zaznamenáno celkem 48 případů vloupání do rekreačních objektů a více než polovina případů byla objasněna.
Během letošního roku jsou šetřeny zatím 4 případy vloupání do rekreačních objektů. Z toho dva jsou na Turnovsku.

Rady a doporučení pro chataře a chalupáře:

Zabezpečit si chatu, nebo chalupu proti zlodějům něco stojí, ale rozhodně se to vyplatí. K dispozici jsou mechanické i elektronické systémy. Doporučují se používat certifikované výrobky.
Je také vhodné mít chatu, či chalupu správně pojištěnou nejen proti krádeži ale i proti požáru.
V případě, že si necháváte cenné věci na chatě, pořiďte si jejich fotodokumentaci.
Při podezření z vloupání zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte nic po zlodějích a událost neprodleně oznamte na linku 158.

19. 2. 2016
por. Petr Kmínek DiS.
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

Odkazy do noveho okna

Chaty 01

Chaty 01 

Detailní náhled

Chaty 02

Chaty 02 

Detailní náhled

Chaty 03

Chaty 03 

Detailní náhled

Chaty 04

Chaty 04 

Detailní náhled

Chaty 05

Chaty 05 

Detailní náhled

Chaty 06

Chaty 06 

Detailní náhled

Chaty 07

Chaty 07 

Detailní náhled

Chaty 08

Chaty 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem