Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté soutěžili v řízení křižovatky

KRAJ - Ve středu se konal již 12. ročník soutěže "řízení křižovatky pokyny policisty". Putovní pohár obhájil, ale i zároveň získal prap. Ota Uchytil. 

Liberečané, ale i návštěvníci Liberce, kteří ve středu dopoledne projížděli křižovatkou ulic Žitavská x  Švermova x Jungmannova, zažili na vlastní kůži, jak vypadá situace, když se na jedné z rušných křižovatek vypne světelná signalizace a provoz řídí svými pokyny pouze policista. Konal se totiž již 12. ročník  "Soutěže dopravních policistů v řízení křižovatky pokyny policistů".

Soutěž vyhlásil Odbor služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje. O nejlepší umístění soutěžili jako každoročně policisté z dopravních inspektorátů všech územních odborů v Libereckém kraji – Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily a policisté zařazeni na Oddělení silničního dohledu Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Libereckého kraje. Každý dopravní inspektorát měl zde své dva zástupce. V letošním roce nebyla mezi soutěžícími žádná žena. 

9
Zahájení soutěže se konalo za přítomnosti zástupce Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia pplk. Mgr. Michala Hodbodě, vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Jaroslava Řeháka, zástupců Krajského úřadu Libereckého kraje a Týmu silniční bezpečnosti. Samotná soutěž se skládala ze dvou částí.

Nejprve se všichni soutěžící podrobili teoretické části, tedy testu, který prověřil jejich znalosti pravidel silničního provozu. Poté již dopravní policisté předvedli své dovednosti v praktické části -  v řízení provozu pokyny policisty na křižovatce ulic Žitavská, Švermova a Jungmannova. Zde se hodnotící komise při hodnocení zaměřila především na přesnost a srozumitelnost prováděných pokynů,  zhodnocení bezpečnostní situace na křižovatce, plynulost odbavování všech směrů a s tím spojený i počet odbavených vozidel a samozřejmě i na celkový dojem a jistotu prováděných úkonů. Každý soutěžící policista měl časový úsek 5 minut pro to, aby ukázal své umění uprostřed rušné křižovatky.

Již od roku 2014 obhajuje své prvenství zkušený dopravní policista prap. Ota Uchytil z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.  V letošním roce již popáté v řadě získal to nejvyšší ocenění a již potřetí za sebou putovní pohár, který mu tím pádem náleží natrvalo. Putovní pohár mohli soutěžící získat poprvé v roce 2016. Praporčítk Ota Uchytil působí u Policie České republiky již od roku 2010 a převážnou část své služby sloužil na Dopravním inspektorátu v Liberci. Letos poprvé, opět úspěšně, reprezentoval jabloneckou dopravní policii.

4
Pořadí vítězů letošního 12. ročníku soutěže:

1. místo prap. Ota UCHYTIL  z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou
2. místo pprap. Ondřej ŘIČIČÁŘ  z Dopravního inspektorátu v České Lípě
3. místo pprap. Radek ŠEFR  z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou

Medaile, poháry a věcné ceny nejlepším soutěžícím předal předseda hodnotící komise pplk. Mgr. Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia Praha, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro uniformovanou policii plk. Mgr. Pavel Bartoš a členové komise - vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Jaroslav Řehák a Zdeněk Riegl Odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje. Všichni soutěžící obdrželi drobné dárky.

První dva nejlepší dopravní policisté – prap. Ota Uchytil a pprap. Ondřej Řičičář budou navíc v září letošního roku reprezentovat Krajské ředitelství policie Libereckého kraje v celorepublikovém kole soutěže v řízení provozu na křižovatce pokyny policisty, které se bude konat v 13. září 2018 v Českých Budějovicích. Do tohoto kola vyšlou všechna krajská policejní ředitelství v republice vždy dva nejlepší regulovčíky, kteří se utkají o putovní cenu "zlatá regulka".

Na závěr lze ještě říci, že policisté neměli mnohdy snadnou situaci, neboť jak se ukázalo v této soutěži, je stále mnoho řidičů, kteří pokyny řízení křižovatky policistou opravdu neznají nebo jsou si nejistí, a tím způsobují komplikace v dopravě, ohrožují tím ostatní řidiče a také ztěžují práci samotným policistům.  Přitom každý držitel řidičského oprávnění v autoškole prokázal své znalosti pravidel silničního provozu, mimo jiné i znalosti systému řízení provozu pokyny policisty, a proto by neměl být touto sitaucí, kdy křižovatku řídí policista, zaskočen. V letošním ročníku soutěže navíc zkomplikovalo řízení křižovatky některým policistům i nepříznivé počasí, kdy i ve ztížených povětrnostních podmínkách, při silném dešti, dokázali předvést své znalosti a dovednosti jak se patří.


23. 5. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem