Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policistou 24 hodin denně

LIBEREC – Policisté z obvodního oddělení ve Vratislavicích vyšetřovali případ vloupání do zahradní chatky. 

V neděli 7.května v odpoledních hodinách zadržel policista v osobním volnu pachatele vloupání.

Návštěvy zlodějů v zahradních koloniích a chatkách nejsou ničím zvláštním. Velmi často ke vloupáním dochází v zimních měsících, kdy jsou chatky zazimované a není předpoklad, že by se do nich jejich majitel zašel podívat. Pachatelé v chatkách mnohdy přespí, vyplení zásoby potravin a odnesou věci, které je možné zpeněžit.
Není neobvyklé, že zloději využívají zahrádkářských kolonií ke svým „nájezdům“ i v letních měsících. Důvodů může být hned několik. Všude je množství zeleniny a ovoce, zahradního nábytku, ale i elektrospotřebičů, to je pro „lapky“ jako „prostřený stůl“.
Zahradní kolonie jsou specifické především tím, že na velmi malém prostoru bývá v jeden čas docela dost osob a ti se mezi sebou velmi dobře znají. Jakmile se v areálu kolonie nebo dokonce u sousedovi chatky objeví cizí člověk, událost je to pro „kolonisty“ zvláštní, neřku-li až podezřelá.

Nejinak tomu bylo i v neděli odpoledne. Na pozemku své zahradní chatky prováděl ve svém volném čase jarní úklid a zahrádkářské práce policista z Liberce.  Po „zdravici“ se sousedy byl jedním z nich osloven, zda-li v areálu kolonie neviděl nějakého cizího muže. Že prý jej spatřil další soused, zrovna když „cizinec“ přelézal plot k jedné z chatek. Nikdo z okolí však nevěděl, o koho by se mělo jednat.
Policista okamžitě telefonicky kontaktoval majitelku chatky, u které měl být cizí muž spatřen. Ta policistovi sdělila, že v chatce by neměl nikdo být a že zde již nějakou dobu nebyla. Dala policistovi souhlas, aby se na její pozemek a případně do chatky šel podívat a aby ji informoval, zda-li je všechno v pořádku.

Policista využil svého výcviku, přehoupl se přes plot, zatímco spolupracující soused počkal opodál, v bezpečí. Co kdyby byl pachatel ještě uvnitř. Jakmile policista vstoupil na pozemek, okamžitě si všiml poškozeného okna, přistoupil k němu a nahlédl dovnitř. Jako v bavlnce si musel připadat 28letý pachatel z Hejnic, který spal „zachumlán“ na gauči. Policista okamžitě prokázal svou příslušnost ke sboru, vyzval 28letého pachatele, aby svou totožnost prokázal také a poučil jej o dalším dění. Mezitím, co policista pachatele řádně poučoval o dalším postupu, zavolal soused na tísňovou linku a vyžádal na místo policejní hlídku. Okamžitě potom zavolal i majitelce zahradní chatky, aby ji vyrozuměl o tom, že má provedeno vloupání a nezvaného hosta nalezeného uvnitř.

Po příjezdu hlídky byl pachatel policistům předán. Ještě než z chatky 28letý muž vylezl, vzal si s sebou svou tašku plnou věcí. Při prokazování své totožnosti prohledával tašku, ve které měl mít „občanku“. Něž ji však našel, vyndával i starožitnosti a další zajímavé věci pocházející z vloupání, čímž policistům usnadnil další práci.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení policisté 28letému muži z Hejnic sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.


12.5. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem