Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na podvodné investice

KRAJ – Nenechte se nalákat na snadné a rychlé zbohatnutí. 

V moderním světě je používání počítačů, chytrých telefonů a především internetu běžnou a někdy i nezbytnou činností. Bohužel s tím roste i počet případů, kdy se uživatelé internetu stanou obětí nějakého podvodu. Útočníci cílí na své oběti všemi možnými způsoby, kdy jedním z nich je v současné době snadné a rychlé znásobení financí.

Mnoho uživatelů se nechá zlákat nabídkou výhodných investic, které se v online prostoruI JEDNA CHYBA VAS MUZE STAT VSECHNNY USPORY.jpg velmi často vyskytují. Reklamy na takovéto investice se objevují i na známých a ověřených internetových stránkách. Využívají fotografie známých osobností, kdy pod jejich jmény používají smyšlené výroky a názory, zobrazují falešné profily s nepravdivými recenzemi nebo se tváří jako velké a známé společnosti. Po kliknutí jsou uživatelé přesměrováni na stránky, kde vyplní kontaktní údaje, především telefonní číslo a emailovou adresu. Následně je podvodníci kontaktují a pokusí se je přesvědčit o snadném a rychlém znásobení jejich vkladu, ať už ve formě peněz nebo kryptoměny. Tomu napomáhá i to, že pachatelé s obětí většinou komunikují přímo po telefonu a navodí v ní pocit důvěry. Komunikace probíhá delší dobu a podvodníci se z oběti snaží vylákat co nejvíce finančních prostředků. Poškozeného informují o tom, jak se jeho vklad zhodnocuje, což některé přiměje zvýšit investici, zároveň pachatelé méně zdatným uživatelům radí a pomáhají, jak projít celým procesem investování. Tímto mohou získat vzdálený přístup k zařízení poškozeného nebo z něj vylákají přístupové údaje do internetového bankovnictví a odčerpají jeho finanční prostředky. Následně s ním ukončí veškerou komunikaci.

Jednou z obětí těchto podvodníků se v tomto týdnu stal i padesátiletý muž z Lomnice nad Popelkou, který pod vidinou výhodného investovaní do kryptoměny zaslal na několik bankovních účtů celkem 1 222 735 Kč. Pachatelé s poškozeným komunikovali přes dva měsíce. Přesvědčili ho o výhodách investování s příslibem zdvojnásobení vkladu, načež on jim poslal své úspory. Zároveň ho i přiměli, aby si zřídil u některých bank půjčky a peníze následně také investoval.

Policie proto všem uživatelům internetu radí: „Buďte ostražití! Nenechte se zmást klamavými reklamami. V případě pochybností se poraďte s někým blízkým, odborníkem nebo se obraťte na Policii ČR, obzvlášť v případech, že někdo koho jste nikdy neviděli, bude po vás požadovat zaslání vašich peněz na nějaký neznámý účet.“

30. července 2024
nprap. Libor Barták
preventista KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

falešné investice

falešné investice 

Detailní náhled

podvody přes inzerát

podvody přes inzerát 

Detailní náhled

I JEDNA CHYBA VAS MUZE STAT VSECHNNY USPORY !

I JEDNA CHYBA VAS MUZE STAT VSECHNNY USP... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem