Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Regulovčík 2024

KRAJ – V Liberci proběhl již 16. ročník soutěže dopravních policistů. 

Ve středečních dopoledních hodinách proběhlo v Liberci krajské kolo soutěže dopravních policistů „Regulovčík 2024“. 16. ročníku soutěže v řízení provozu na křižovatce pokyny policisty, pořádaný Odborem služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, se v letošním roce zúčastnil tucet policistů z jednotlivých expozitur dopravních inspektorátů a oddělení dohledu Libereckého kraje.

Tradiční soutěž probíhala ve třech etapách. První částí bylo pro soutěžící zvládnutí pravidel silničního provozu a testy z odborných znalostí. Posuzovanými kritérii byla nejen správnost vyhotovení písemných testů na skupinu „C“ řidičského průkazu, ale také rychlost jejich zpracování. Po té se policisté zařazení na odděleních silničního dohledu se svými kolegy z dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů kraje přesunuli ke královské disciplíně – řízení křižovatky pouze za využití pokynů policisty. Tato disciplína probíhala na velmi rušné křižovatce ulic Švermova a Žitavská v Liberci. Jakmile byla vypnuta světla signalizačního zařízení, vstoupili do vozovky jednotliví soutěžící, kterým byl vymezen stanovený pěti minutový limit, ve kterém měli představit své znalosti a dovednosti s řízením provozu. Pokyny směrového terčíku doplňovala neodmyslitelná pomoc píšťalky, a to vše přesně podle norem zákona o silničním provozu. Odbornou komisí byla hodnocena nejen plynulost provozu a srozumitelnost prováděných úkonů ve vztahu k řidičům, ale také rychlost a plynulost odbavování všech směrů v prostoru křižovatky. Mezi dalšími posuzovanými aspekty byly způsoby řešení mimořádných situací například ve vztahu k průjezdům vozidel s právem přednostní jízdy, ale také celkový dojem a jistota prováděných pokynů.řízení.jpg

Další částí soutěžního klání byla jízda zručnosti. Tu policisté absolvovali v blízkosti Sportovního areálu ve Vesci. Na polygonu vytvořeném přesně podle předepsaných pravidel policisté prokazovali nejen rychlost, ale především přesnost a zvládnutí ovladatelnosti služebního dopravního prostředku.

Na vše pochopitelně dohlížela odborná komise složená z vedoucích jednotlivých součástí dopravních inspektorátů a odborů, navíc pod dozorem předsedy komise plk. Mgr. Jana Straky vedoucího Odboru metodiky a koordinace výkonu služby Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia.

Jakmile došlo k prostřídání všech soutěžících ve všech hodnocených disciplínách, nastala fáze složitého posuzování zaznamenaných výsledků ze strany odborné komise. Rozhodování nebylo jednoduché, neboť všichni dopravní policisté prokázali výborné znalosti a dovednosti. Vítězem však mohl být jen jeden.pohár.jpg

Putovní pohár z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, plk. Mgr. Libora Špráchala, zásluhou jednoznačně nejlepšího výkonu krajského kola, obdržel praporčík Ondřej Řičičář z Dopravního inspektorátu v České Lípě.

Na druhém místě se díky vynikajícím výsledkům ve všech částech soutěže umístil podpraporčík Lukáš Musílek z Dopravního inspektorátu Jablonec nad Nisou.

Na bronzové příčce se takřka bezchybným výkonem, zejména v řízení provozu, probojoval podpraporčík Vojtěch Čížek z Oddělení silničního dohledu v Turnově.

Dva nejlepší dopravní policisté si tak zajistili nominaci do celostátního kola soutěže, které proběhne v obdobných parametrech v září tohoto roku ve Zlíně.

Všem zúčastněným policistům poděkoval za výkony nejen krajský ředitel, ale také vedoucí Odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Jaroslav Řehák se svým realizačním týmem.

I my se připojujeme k blahopřání vítězům a smekáme onen pomyslný klobouk nad výkony všech účastníků soutěže, kteří dokázali vstoupit do křižovatky za plného provozu a popasovat se s mnohdy chaotickými reakcemi řidičů navyklých jen na světelnou signalizaci a na jejich mlhavé vzpomínky z lektorských kurzů autoškol. I přes některá zaváhání řidičů se však vše obešlo bez závažnějších komplikací, za což děkujeme i všem účastníkům silničního provozu.

30. května 2024
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Regulovčík 2024 - Liberecký kraj

Regulovčík 2024 - Liberecký kraj 

Detailní náhled

Řízení křižovatky pokyny policisty

Řízení křižovatky pokyny policisty 

Detailní náhled

Jízdy zručnosti

Jízdy zručnosti 

Detailní náhled

Vesecký sportovní areál

Vesecký sportovní areál 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem