Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Víte koho pouštíte do domu?

LIBEREC - Buďte obezřetní! Na tuto nepozornost doplatila dva dny před Štědrým dnem seniorka v ulici Jeřmanická. U výtahu ji okradl mladík, kterého pustila do domu. 

Nepříjemnou zkušenost si prožila před Vánoci 75letá seniorka v městské části Liberec - Vesec. Žena se dva dny před Štědrým dnem vydala do města na nákup a také ke kadeřníkovi. Když se krátce před desátou hodinou dopoledne vracela zpět do svého bydliště v ulici Jeřmanická, netušila vůbec, co na ni v panelovém domě, kde bydlí, čeká. Do domu šla hlavním vchodem, kde v tu dobu u vstupních dveří stál nějaký mladík a díval se na zvonky. Ve chvíli, kdy starší žena odemkla vchodové dveře, udělala tu zásadní chybu a muže bez jakýchkoliv dotazů do domu vpustila. Po celou dobu s mladíkem nenavazovala žádnou konverzaci. Mezitím, kdy si žena přivolávala výtah, mladík šel obhlédnout terén a ujistit se tak, že zadní vchodové dveře do domu jsou odemčené. Poté se vrátil zpět k výtahu a ve chvíli, kdy výtah přijel do přízemí, mladík vytrhl ženě z ruky její kabelku. S kabelkou několikrát trhnul, a protože senioři nemívají již tolik fyzické síly, podařilo se mu ji ukořistit a zadním vstupem z domu utéct. Přestože seniorka vyběhla za mladíkem ven, byl mladíík během velmi krátké chvíle pryč.  

Žena tak kromě stresujícího zážitku přišla o svou kabelku, kde měla peněženku s finanční hotovostí, osobními doklady, mobilním telefonem a dioptrickými brýlemi. Při vytrhávání kabelky z ruky však naštěstí neutrpěla žádné zranění. 

Případem se bezprostředně začali zabývat liberečtí kriminalisté, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení ke zločinu loupeže a po pachateli nyní intenzivně pátrají. Jednalo se o mladíka snědší pleti, středně dlouhých vlasů. Na sobě měl černé kalhoty a černou bundu s límcem. 

V souvislosti s tímto případem apelujeme na občany: "Buďte velmi obezřetní a vyvarujte se podobných chyb. Předejdete tím riziku možného okradení. Dále si všímejte svého okolí. Je neobvyklé, když běží mladík v ruce s kabelkou. Tím, že poskytnete svědectví a dobrý popis, můžete tím přispět k dopadení pachatele a zároveň mu tak zabránit v páchání další trestné činnosti."


V případě, že se kriminalistům podaří pachatele dopadnout, hrozí mu v tomto případě až desetileté vězení.



Pár preventivních rad, jak je možné snížit riziko okradení či přepadení:

  • Pachatelé obvykle spoléhají na moment překvapení. Někdy stačí pevně držet kabelku, či kufřík, hlasitě zařvat nebo se zachovat nečekaným a pro pachatele překvapivým způsobem.
     
  • Hlavní je uchránit život a zdraví, chovejte se podle toho, nesnažte se útočníkovi klást aktivní odpor.
     
  • Lupič chce obvykle vaše peníze, nikoli váš život
     
  • Pozorujte své okolí a všímejte si podezřelých osob.

  • Máte-li pocit, že vás někdo sleduje nebo že by vás mohl někdo obtěžovat, hledejte rychle místo, kde je víc lidí, případně žádejte kolemjdoucí o pomoc. Pokud to není možné, zavolejte někomu blízkému nebo to alespoň předstírejte.
     
  • Vyhýbejte se temným zákoutím a odlehlým uličkám s minimálním provozem, případně ulicím známých pro četný výskyt obyvatel se sklony k páchání tr. činnosti.
     
  • Nezkracujte si cestu přes neosvětlené parky a temná místa. Nechoďte temnými průchody.
     
  • V nočních hodinách se vyhněte čekání na opuštěných zastávkách ( raději využijte vozidel taxislužby nebo si předem dohodněte odvoz s někým blízkým).
     
  • Šperky, které máte na sobě, se snažte ukrýt pod oděvem.
     
  • Na vyzývavé šaty si v nočních hodinách raději oblékněte méně nápadné oblečení.
     
  • Buďte opatrní při vstupu do domů a výtahů.
     
  • Nechoďte v blízkosti vchodů a domů.
     
  • Noste u sebe jen nejnutnější finanční hotovost.
     
  • Buďte ostražití ve finančních ústavech a u bankovních automatů.
     
  • Vždy si všímejte vzhledu útočníka kvůli případné pozdější identifikaci, soustřeďte se na pozorování situace, snažte se zapamatovat si následující znaky: pohlaví, rasa věk, výška, váha, účes, způsob řeči, barva vlasů a očí , oblečení, jeho pach apod. různé detaily – pomohou policii v pátrání po pachateli.


Má-li útočník zbraň, neodporujte mu a odevzdejte všechny požadované cennosti – váš život je přednější
 

Nemá-li útočník zbraň, pokuste se zvážit své schopnosti a snaže se bránit nebo utéct

  • K obraně můžete použít např. kabelku, svazek klíčů nebo deštník, písek, kamení, lak na vlasy….

  • Zkuste silně vykřiknout, některé útočníky to může zastrašit

Pokud chodíte často domů v pozdních nočních hodinách, zvažte možnost absolvování kurzů sebeobrany nebo pořízení si nějakého prostředku k zastrašení útočníka.

Mějte ale na paměti, že v případě nepřiměřené sebeobrany můžete vážně zranit nebo usmrtit útočníka!


27.12.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem