Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Vidíme se"

LIBEREC - Ve čtvrtek odpoledne proběhla v Liberci, ulici Vrchlického dopravně preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců v rámci celorepublikové kampaně "Vidíme se?" 

Ve čtvrtek 2. listopadu dopoledne proběhla v Liberci  dopravně preventivní akce zaměřená na bezpečnost chodců v silničním provozu, a to především s důrazem na jejich viditelnost. Občané, zejména děti, na které byla akce prioritně zaměřena, se mohli s dopravními policisty, zástupci BESIP Týmu a zástupci Týmu silniční bezpečnosti setkat v ulici Vrchlického v prostoru parku mezi dvěma základními školami - ZŠ Vrchlického a ZŠ Sokolovská. Na akci nechyběla ani přítomnost dětí z nedaleké mateřské školy "Sluníčko".

V rámci celorepublikové  kampaně "Vidíme se?"  rozdávali  chodcům reflexní tkaničky do bot a reflexní placky, které si mohou připnout na oblečení nebo tašky či batohy a zároveň jim vysvětlovali jejich důležitost a správné používání. Jedná se o společný celorepublikový projekt Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR a oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR.10
Podzim a zima s sebou přináší do silničního provozu nemalá rizika. Cestu řidičům komplikují nejenom změny počasí a s tím související změny povrchu komunikace, ale jisté nebezpečí hrozí i díky snížené viditelnosti. A s tím by měl každý účastník silničního provozu již předem počítat. Vždyť právě chodci a cyklisté jsou na silnicích z hlediska možných následků nejrizikovějšími skupinami.
Je nutné, aby řidič zaznamenal chodce, či cyklistu v dostatečném předstihu. Pokud na sobě nemají pestré oblečení, kterým na sebe při osvětlení vozidlem upozorní, může řidič zahlédnout tmavou postavu až na poslední chvíli. A to by mohlo mít fatální následky.

Před tímto nebezpečím se může chránit  především samotný chodec. Tím, že zvýší svoji viditelnost při pohybu na silnici i chodníku vhodnou barvou oblečení a dobře umístěnými reflexními prvky. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost 200 metrů. Výrazně tak zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti a prodlužují čas potřebný k reakci řidiče.

„Reflexní doplňky jsou účinným pomocníkem, jak zviditelnit chodce za tmy a snížené viditelnosti. Nejsou však všemocnou ochranou, která v případě hrubého porušení zásad bezpečného pohybu v silničním provozu zabrání vzniku fatální dopravní nehody,“ říká dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje Roman Budský. "Řidiči musí navíc pamatovat na to, že zdaleka ne všichni chodci budou dostatečně označeni. 

"Za snížené viditelnosti řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla – ideálně nad zápěstím a nad kotníkem. Na pohybující se světélkující body reagují zhruba 3x dříve než na reflexní plošky staticky umístěné na trupu. Proto jsou i reflexní přívěšky považovány za významný preventivní prvek snižující pravděpodobnost zachycení chodce automobilem až o 85 %. Samozřejmostí je nošení reflexních doplňků na straně ke středu vozovky, musí být viditelné pro řidiče přijíždějící k čelu, ale i k zádům chodce." dodává Roman Budský

Tradičně bývají voleny pásky v barvě bílé. Je zde ovšem úskalí, že chodec – ač řádně označen - nebude řidičem včas rozpoznán, neboť postava jdoucí po krajnici může snadno splynout s bílým vodorovným dopravním značením. Negativní roli sehrává i bílá barva veřejného osvětlení či světlometů protijedoucích vozidel. 

A proč byla akce zaměřena prioritně na děti? Děti patří mezi jednu z nejohroženějších skupin obyvatel. Neznají míru pravděpodobnosti rizika, kterému se vystaví. Špatně odhadují vzdálenost a rychlost. Až dospívající umějí zvážit více faktorů najednou - odhadnou rychlost přijíždějícího auta i jeho vzdálenost a svou šanci bezpečně přejít vozovoku. Děti bývají zároveň mnohdy v silničním provozu nepozorné a nedisciplinované, což může být další příčinou vzniku dopravní nehody. 


Statistika dopravních nehod s účastí chodců v Libereckém kraji:

2016  (k 30.9.) 2017 (k 30.9.)
Celkem DN s účastní chodců 87 96
Úmrtí chodců při DN 3 3
Celkem DN s účastí dětí 18 36
Počet DN zaviněných ze strany chodců 25 33
Počet DN zaviněných ze strany chodců - dětí 15 19
Na Liberecku máme k 2. listopadu 2017 evidováno celkem 1472 dopravních nehod, z nichž 45 je s účastí chodců.
Od začátku letošního roku ke dnešnímu dni řešili policisté na území celého Libereckého kraje celkem 65 přestupků chodců pro porušení § 53 odst. 9. zákona č. 361/2000 Sb. zákona o provozu na pozemních komunikacích, kteří se pohybovali mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, kdy je chodec povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.
Za období od 20. února 2016, tj. od doby platnosti tohoto paragrafu do konce roku 2016 bylo v rámci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje řešeno celkem 51 přestupků pro porušení této povinnosti.
Hlídky služby dopravní policie mají k dispozici reflexní pásky, které rozdávají chodcům v silničním provozu.
Viditelnosti chodců věnují policisté stálou pozornost a ještě do konce roku uskuteční několik podobně zaměřených akcí na území celého kraje.

3.11.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem