Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vloupal se do auta

LIBEREC - . . . . kvůli sluchátkům k mobilu. 

Krádeže věcí z vozidel jsou velmi častým druhem kriminality, který občany obtěžuje. Pachatelům, kteří se na tuto trestnou činnost zaměřují a páchají ji, mnohdy nahrávají k vykradení auta sami jejich majitelé. Není tiotž výjimkou, že v autě na sedačkách nechají věci, jako jsou tašky, mobily, peněženky, fotoaparáty, apod. a ty jsou pak impulzem pro zloděje. Dochází i k případům, že zloděj najde v autě tašku, ta je prázdná, on ale přesto způsobí vysokou škodu. Takové případy jsou zbytečné a sami majitelé aut by měli mít zájem na tom, aby o své věci nepřišli a předešli možným rizikům vykradení vozu.

V noci z pondělka na úterý se například zloděj vloupal do auta jenom proto, aby ukradl sluchátka k mobilnímu telefonu, jejichž cena je zanedbatelná oproti škodě, kterou následně způsobil. Přesahovala čtrnáct tisíc korun. Nebylo to totiž jediné auto, do kterého se vloupal. Nejprve poškodil zámek u Passata zaparkovaného v ulici Dobiášova, nicméně se mu nepodařilo do auta dostat, proto se pokusil o to samé v ulici Na Žižkově. Tam se vloupal do Škody Octavie, ze které si odnesl právě sluchátka k mobilnímu telefonu.

K vloupání do dalšího vozu, zaparkovaného v Rochlici v ulici Energetiků, přilákal pachatele batoh v autě. Aby ho získal, rozbil levé přední okno octavie. Uvnitř batohu měl poškozený osobní věci včetně oblečení a mobilní telefon. Způsobená škoda - tři tisíce korun.

Podobné případy jsou pro poškozené velmi nepříjemné. Neměli by proto podceňovat hrozící rizika a chovat se tak, aby možné vloupání do auta minimalizovali. Mnohdy stačí uložit věci do zavazadlového prostoru. Pokud jde o osobní věci, jako jsou doklady, telefony, větší finanční částky, apod., je bezpečnější nosit u sebe a mít je tak pod kontrolou.

Krádeže věcí z vozidel za jednotlivé územní odbory a za celý kraj
* výstupy jsou uvedeny vždy od ledna do června 

 
ÚO Liberec
 
ÚO Jablonec
n/Nisou
ÚO Semily
ÚO Česká Lípa
 
2011
2012
2011
2012
2011
2012
2011
2012
nápad
110
155
86
69
31
29
81
103
objasněno
12
25
6
1
5
2
5
8
Liberecký kraj
celkem

2011

2012
nápad
308
356
objasněno
28
36

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
1. 8. 2012

vytisknout  e-mailem