Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vloupání do dvou vozidel

LIBEREC – Policisté vyšetřují dva případy poškození a vloupání do vozidel nedaleko centra města. 

Z úterý na středu 15. května, dosud neznámý vandal a lapka poškodil v liberecké části Kristiánov dvě zaparkovaná osobní vozidla. Po rozbití výplně okna se vloupal do odstavené škodovky, ze které odcizil batoh majitel, ponechaný v zadní částí vozu. Škoda, kterou způsobil nejen na rozbitém okénku, ale i odcizením batohu s notebookem a mobilním telefonem, vyčíslil majitel na více jak 21tisíc korun.
O dalším poškození informoval policisty další z majitelů zaparkovaných vozidel. Mercedes zaparkovaný jen o několik ulic dál měl rozbité pravé přední okno spolujezdce. I přesto, že z vozu pachatel nic neodcizil, předběžně vyčíslená škoda přesáhla 10tisíc korun.Octavia.jpg

Policisté okamžitě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a přečinu krádež. Pachateli tak v případě vypátrání a odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

Od počátku tohoto roku vyšetřují liberečtí policisté 66 případů krádeží věcí z automobilů. Škoda na odcizených věcech přesáhla 680tisíc korun.
Za rok 2018 přijali a prošetřovali policisté Územního odboru Liberec 183 případů krádeží věcí z aut, přičemž v průběhu vyšetřování objasnili více jak tři desítky případů. Škoda, kterou však nenechavci na odcizených věcech způsobili, atakovala hodnotu 740tisíc korun.

Prevence:

  • Nenechávejte ve vozidlech žádné cenné věci, byť automobil opouštíte jen krátkou chvíli.
  • Nevystavujte žádné věci uvnitř vozidel. Tašky, zavazadla, brašny na notebooky, příslušenství k různým mobilním zařízením, ale ani například klíče či drobné mince.Auto není trezor.jpg
  • Při svém odchodu od vozidla odmontujte přídavná kamerová zařízení, sklopte navigační a audio-video panely do zajištěných poloh.
  • Manipulujte-li nákupem v zavazadlového prostoru automobilu, sledujte své okolí a nenechávejte otevřené jiné, než pouze ty dveře, do kterých nákup či zavazadla vkládáte. Stejně tak zajistěte okna do polohy zavřeno.
  • Nenechte se odlákat od svého vozidla v době, kdy jej máte otevřený a třeba například do něho vkládáte či vykládáte různé předměty. Mohlo by se stát, že vaší nepozornosti využije někdo další.
  • Dávejte si pozor na odkládání různých věcí na střechu vozidla (peněženky, klíče, „diplomatky“, aktovky)
  • Při odchodu od vozidla zkontrolujte jeho uzamčení a zajištění, ale i úplné dovření oken a dveří.
  • Doklady od vozu mějte vždy při sobě.
  • Neparkujte na nepřehledných a opuštěných místech. Využívejte hlídaná parkoviště.

Jakékoli zabezpečovací prvky, ale i vaše důslednost mohou podstatnou měrou ztížit nebo i zcela odradit pachatele od vloupání.  Pamatujte: „AUTO NENÍ TREZOR“

17. května 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem