Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Výcvik pořádkové jednotky

JABLONEC NAD NISOU - Proběhl mimořádně v Jizerských horách. 

     Minulý týden proběhl v Jizerských horách netradiční třídenní výcvik Pořádkové jednotky Územního odboru Jablonec nad Nisou, která je součástí Krajské pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Policisté zařazeni v této jednotce jsou během nasazování do řady akcí vystavováni velké fyzické i psychické zátěži. Oba tyto faktory se vzájemně prolínají a ovlivňují. Policisté pracují v družstvech a v malých týmech, kde jsou na sobě závislí a musí se na sebe vzájemné spolehnout ve všech situacích. Musí se rychle rozhodovat, pracovat pod velkým tlakem okolí, předávat si pokyny, spolupracovat a vše konat v rámci zákonných pravomocí. Běžně jsou tyto situace nacvičovány samostatně v rámci oddělených výcvikových bloků, které na sebe nenavazují a vzájemně se neovlivňují. Nelze proto zjistit, zda-li se policista před tím nesetkal s podobnou stresovou situací, jak v takovém okamžiku bude reagovat, jak se bude chovat a zda provede služební zákrok tak, jak to od něj požadují velitelé, kolegové v týmu i veřejnost.
 
     Z tohoto důvodu Pořádková jednotka jabloneckého Územního odboru zařadila do svého výcviku speciální cvičení, jehož cílem bylo prověřit fyzickou a psychickou odolnost policistů v ní zařazených v mimořádných situacích. Výcvik byl zaměřen na záchranu osob ztracených v horách v denních i nočních hodinách. Jednotlivé části na sebe navazovaly a prolínaly se tak, aby byl splněn stanovený cíl celého speciálního výcviku.
 
    Policisté pracovali a uložené úkoly plnili v týmech, ve kterých jsou zařazeni v ostrých nasazeních. V průběhu celého výcviku byli vystavení delší fyzické i psychické zátěži, kdy museli společně a okamžitě rozhodovat i vymýšlet různé varianty řešení vzniklého problému. Výcvik probíhal od časných ranních hodin do pozdní noční doby. Měli spánkový deficit a minimální pauzy. Navíc čerstvá sněhová nadílka jim plnění úkolů nijak nezjednodušila. Policisté se pohybovali po hřebenech Jizerských hor. Lidé se s nimi mohli setkat na lyžích, se sněžnicemi na nohou, se sáňkami i boby – policisté se vzájemně převáželi a přenášeli. Nechyběla ani uměle vytvořená zátěž v podobě například velmi těžkého batohu na zádech, který jim naložili přísní a spravedliví instruktoři. Dále museli své kolegy zachraňovat v nepřístupném terénu – k dispozici měli pouze základní informace a mapy. Náročnému psychologickému testu se všichni podrobili po předchozí velké fyzické zátěži.
 
     Celý výcvik byl ukončen v budově Územního odboru Hasičského záchranného sboru v Jablonci nad Nisou, kde policisté strávili větší část noci v trenažéru, ve kterém se hasiči připravují na reálný zásah ve značně omezeném prostoru plném dýmu, se sníženou viditelností, zvýšenou hlučností a zátěží.
 
     V průběhu výcviku si policisté také procvičili používání donucovacích prostředků a taktiky zákroků. Po celou dobu byla s jednotkou psycholožka Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, která se podílela na přípravě a tvorbě programu, dohlížela i na činnost instruktorů a usměrňovala je tak, aby se celý výcvik nevymkl kontrole a na nikom z jeho účastníků nezanechal negativní psychické následky.
 
     Výcvik byl všemi jeho účastníky vyhodnocen kladně. Mimo jiné odhalil i skutečnosti v chování jednotlivců, o kterých například velitelé na různých pozicích v jednotce nevěděli. Nyní tak mohou na získané poznatky reagovat, provést změny obsazení některých pozic v jednotce a poučit se tím při nasazení těchto policistů do ostré akce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
Pořádková jednotka:
  • je součástí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje
  • působí na území Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, vyžaduje-li to bezpečnostní situace, může působit i na jiných místech České republiky
  • chrání bezpečnost osob i majetku, spolupůsobí při zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti a provádí bezprostřední opatření k jeho obnově, byl-li závažným způsobem porušen
  • podílí se na plnění úkolů policie v rámci Integrovaného záchranného systému při přípravě a provádění záchranných a likvidačních prací
  • podílí se na výkonu služby v případech opatření vyžadujících nasazení většího počtu sil a prostředků policie (např. sportovní a kulturní akce, pátrání po osobách a věcech)
  • spolupůsobí při zákrocích zásahové jednotky, Útvaru rychlého nasazení a dalších služeb policie
  • zajišťuje ozbrojené doprovody
  • posiluje výkon hlídkové nebo jiné služby v rámci bezpečnostních opatření

 

nprap. Dagmar Sochorová, 7. března 2013

 

 
 
 

vytisknout  e-mailem