Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Za čtyři dny přepadl šest žen

LIBEREC - V průběhu čtyř dnů přepadával neznámý pachatel seniorky a kradl jim kabelky. Nyní sedí v policejní cele a čeká, zda na něho bude uvalená vazba. 

Během posledních pěti dnů zaznamenali policisté v centru Liberce a blízkém okolí hned šest případů, které měly téměř totožný scénář. Neznámý pachatel si vyhlédl starší ženu a té, někdy i za pomoci násilí, odcizil kabelku.
 
K prvnímu případu došlo 4. září, kdy se obětí neznámého muže stala 73letá žena. V době, kdy šla ulicí Na Rybníčku, ji zezadu z ruky vytrhl nákupní tašku, ve které měla peněženku s doklady, a utekl.
 
Následující den již řešili policisté dva případy, přičemž pachatel přitvrdil a proti ženám použil i násilí. Krátce před jednou hodinou odpoledne v ulici Oldřichova uchopil zezadu za vlasy 92letou ženu a strhl ji na zem. Ta s ohledem na svůj věk, ale i razanci pachatele neměla šanci své věci ubránit  a rovněž i ona přišla o tašku a peněženku s dvěma stokorunami.
 
Další útok na starší ženu byl nahlášen téhož dne před devátou hodinou večerní. Pachatel svou oběť - ženu ve věku 49 let překvapil na křižovatce ulic Dělnická a Hradební a předmětem jeho zájmu byla opět kabelka. Žena se jí však nechtěla vzdát, začala se s pachatelem přetahovat, až upadla na zem. V ten moment se neznámý muž její kabelky zmocnil a utekl s ní.
 
Po jednodenní přestávce zaútočil pachatel na další ženu ve věku 80 let, a to 7. září 2014 před šestou hodinou večer. Scénář byl opět shodný. Ženě, která šla ulicí Na Rybníčku, vytrhl z ruky kabelku a utekl s ní. V peněžence měla tři stokoruny. . .
 
Pondělí, 8. září 2014, se jeho oběťmi staly hned dvě ženy a to ve věku 84 a 79 let. První z nich napadl v dopoledních hodinách v Rajské ulici v Liberci, na křižovatce s ulicí Františkovská. Žena nesla v ruce kabelku s igelitovou taškou, kterých se chtěl pachatel zmocnit. Trhl za ně tak razantně, až žena upadla na zem a způsobila si vážnější zranění. Tašky nechtěla pustit, a tak ji pachatel popotáhl po chodníku, až se mu podařilo tašky ženě vytrhnout. V tomto případě musela být napadená žena převezena do Krajské nemocnice Liberec na ošetření zranění, které jí pachatel svým jednáním způsobil.
 
Jeho poslední obětí byla 79letá žena, kterou napadl v pondělí krátce před osmou hodinou večerní v ulici Jáchymovské. Do ženy strčil takovou silou, až upadla na zem a následně utekl s taškou s nákupem, penězi a osobními doklady.
 
Pro kriminalisty bylo objasnění těchto případů velkou prioritou. Již po dvou dnech vyhodnotili, že by se mohlo jednat o stejného pachatele. Nicméně vzhledem k tomu, že oběťmi byly především starší ženy, útok pachatele byl rychlý a překvapivý, chyběly policistům informace o jeho popisu, ale i přes vcelku frekventovaná místa, kde k činům docházelo, také svědci. Po důkladném vyhodnocení a analýze případů přijali opatření, na základě kterých se jim podařilo pachatele po čtyřech dnech zadržet. A to v centru města, kde k většině přepadení došlo. Pachatel si v té době typoval další oběť. . .
 
Zadrženým byl mladík z Děčínska, který teprve letos v únoru dosáhl plnoletosti. Kdyby se ho kriminalistům nepodařilo zadržet, zřejmě by skutky jen velmi těžko objasňovaly. Krom toho, že jim chyběly informace k jeho popisu a případná svědectví. Mladík byl bez zaměstnání, bez  domova a pohyboval se různě po republice. Nicméně díky velmi rychlé a profesionální práci kriminalistů se bude zadržený mladík zpovídat ze svých skutků před soudem.
 
Již si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro dva skutky krádeže a čtyři loupeže, které spáchal na zvlášť zranitelných obětech – ženách, seniorkách. Tím jsou rovněž skutky, které spáchal, alarmující. Nikoliv škodou, kterou způsobil, ale razancí útoku, kdy využil své síly a převahy proti bezbranným ženám především vyššího věku. Ženám navíc způsobil velmi traumatizující zážitek, na který budou jenom velmi těžko zapomínat.
 
Policejní komisařka rovněž navrhla, aby na mladého útočníka byla uvalena vazba, a to z důvodu, aby trestnou činnost neopakoval a před trestním stíháním se neskrýval. Teprve osmnáctiletého mladíka tak v případě uznání viny přes soudem nečeká nijak příjemná budoucnost, ale podle výkladu trestního zákoníku až desetiletý pobyt v nápravném zařízení.
 
Shrnutí:
  • 18letý mladík útočil na ženy v Liberci po čtyři dny, v době od 4. do 8. září 2014
  • 4. 9. 2014 – 1 skutek, krádež na osobě
    5. 9. 2014 – 2 skutky, loupeže
    7. 9. 2014 – 1 skutek, krádež na osobě
    8. 9. 2014 – 2 skutky, loupeže
  • oběťmi byly ženy, většinou seniorky, nejstarší bylo 92 let
  • k napadením docházelo v centru města a blízkém okolí
  • 9. 9. 2014 – zadržen kriminalisty v centru Liberce, v době, kdy si vyhlížel další oběť
  • 9. 9. 2014 – umístění do policejní cely a zahájení trestního stíhání obviněného
  • 9. 9. – 10. 9. 2014 – provádění dalších procesních úkonů
  • 10. 9. 2014 – návrh na uvalení vazby
  • motivem jeho činů bylo získání finančních prostředků na jídlo a ubytování
  • v minulosti nebyl trestaný

 

11. 9. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem