Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

EURO 2012

Antikonfliktní tým ve Wroclawi  

V současné době tvoří 20 policistů Antikonfliktního týmu (AKT) Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje jednotku, která je nasazována do speciálních akcí v rámci bezpečnostních opatření nejen na území Moravskoslezského kraje. Počátky tohoto týmu jsou datovány k roku 2006.
Základním úkolem policistů zařazených do tohoto týmu je prostřednictvím komunikace předcházet agresivnímu jednání účastníků akcí.  Svými komunikačními schopnosti jsou tito policisté v řadě případů schopni odvrátit nasazení pořádkových sil. V posledních letech se tato forma práce osvědčila, což nemalou měrou také zvýšilo pozitivní obraz policie v očích veřejnosti.

 

Tento tým je plně etablovaný v řadách policie Moravskoslezského krajského ředitelství, což se také odrazilo i při letošním nasazení v rámci mistrovství Evropy ve fotbale – EURO 2012 ve Wroclawi.
O tom, že tato jednotka funguje a má dobré jméno nejen u nás v ČR, ale také v zahraničí jsme se přesvědčili z pozvání polské policie, která zavádí pilotní projekt po vzoru naší a německé policie v Poznani. Setkání se uskutečnilo ze čtvrtka na pátek 11. května 2012 v Rokosowu (Poznaň) s názvem - SZKOLENIA  DLA  POLICJANTÓW WCHODZĄCYCH W SKŁAD NIEETATOWEGO ZESPOŁU ANTYKONFLIKTOWEGO, ROKOSOWO. Za účelem předání „dobré praxe“ vycestovali k polským kolegům dva policisté z AKT, kpt. Mgr. Martin Koryčanský, vrchní komisař, ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky a por. Ing. Daniel Bárta, komisař Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Územního Odboru Nový Jičín. 

„Měli jsme tak možnost našim kolegům předat zkušenosti z praxe. Jejím cílem je vybudovat stejnou jednotku na území celého Polska. V rámci příprav na EURO 2012, vytvořila polská strana (Wielkopolske wojewodzko policji w Poznaniu) pilotní projekt antikonfliktních týmů, které budou následně rozšířeny do dalších polských krajů-ředitelství. V Současnosti již jednu zřízenou mají a to právě v Poznani. Kolegové získali poznatky nejen od nás, ale také od německých kolegů z Zentrale Polizeidirektion Sozialwissenschaftlicher Dienst.“ Okomentoval setkání kpt. Mgr. Bc. Martin Koryčanský, DiS, ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky. 

„Připravili jsme si profil týmu v prezentaci v polštině. Účastníky jsme komplexně seznámili s jeho fungováním, představili jsme výstroj i výzbroj a rozebrali několik nasazení, včetně silných i slabých stránek činnosti. Dotazů bylo spousta, kolegové tak měli možnost poznat styl práce u nás a v Německu. Teď už bude jen na nich, jak si svou taktiku připraví“, dodal por. Ing. Daniel Bárta, z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Územního Odboru Nový Jičín. 
Samotnému vyslání předcházelo několik jednání mezi Českou a Polskou policií a pořadateli fotbalového svátku. Výsledek byl takový, že na fotbalové mistrovství EURO 2012 bylo vysláno 16 policistů týmu AKT ve třech turnusech po 12 lidech.
V polské Wroclawi nebyl AKT tým sám. Společně s nimi se opatření účastnilo také 38 policistů pořádkové policie (z obvodních oddělení a speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje). Všichni beze zbraní ve společných hlídkách s polskými kolegy zajišťovali bezpečnost a pořádek. Mezi fotbalovými fanoušky působilo i 12 spotterů. 

„Hlavním úkolem AKT týmu byla komunikace s fanoušky. Nejen svými dovednostmi ale zejména aktivním přístupem k výkonu služby, kdy jsme se snažili být neustále v centru dění a neseděli v autech, jsme posílili polskou policii ve společných hlídkách a současně tak prezentovali AKT. Na základě poznatků z prvního zápasu, jsme si vytvořili vlastní informační letáčky, které obsahovaly veškeré informace požadované fanoušky. Byl předpoklad, že budeme komunikovat především s českými fanoušky, ale obraceli na nás skutečně všichni: Poláci, Rusové, Řekové a Češi. Nejen čeští fanoušci byli velmi mile překvapeni naší přítomností a velmi oceňovali informace a pomoc, která jim byla z naší strany poskytnuta. Sice jsme ještě na tak velkém opatření v minulosti nebyli nasazení, ale našli jsme si svůj díl, kterého jsme se zhostili se ctí. Pro nás všechny to byla ohromná zkušenost. I zde jsme však uplatnili letité zkušenosti z podobných bezpečnostních opatření u nás a předávali poznatky a informace do hlavního štábu. Na rozdíl od fotbalových opatření, kterých se účastníme doma, toto bylo úplně jiné - bylo z větší míry oslavou fotbalu.“ -sdělil účastník a koordinátor moravskoslezského AKT npor. Ing. Roman Foldyna.    

 „Nasazení AKT v Polsku bylo z historického pohledu zcela mimořádnou a vyjímečnou událostí. Ještě nikdy AKT nebyl nasazen na území cizího státu. Vzhledem k tomu, že ředitelství pořádkové policie policejního prezídia ČR bylo pověřeno koordinací nasazeného AKT Polsku, měl jsem možnost osobně se přesvědčit, že činnost AKT zde byla velmi opravdu efektivní a užitečná. Samotní polští kolegové oceňovali náš přínos, aktivitu a snahu pomoci ke klidnému a bezproblémovému průběhu policejních opatření. Slova poděkování zaznívala na každém našem nasazení i z úst samotných fanoušků a to nejen z České republiky, ale například i z Polska, Řecka a Ruska. Jsem přesvědčen, že nasazení AKT v Polsku bylo úspěšné a významným způsobem přispělo k šíření myšlenky AKT a současně i k propagaci dobrého jména Policie České republiky“  -sdělil účastník a koordinátor nasazeného AKT pplk. Mgr. Petr Koutný, pracovník ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky.    

 „Po celou dobu jednotlivých utkání jsme byli rozmístěni v prostoru fotbalového stadionu, na hlavním vlakovém nádraží a také ve fanzóně Strefa Kibica wroclavského náměstí. Náročná služba přinesla několik okamžiků, při nichž jsme museli řešit vzniklé situace. Mnozí čeští fanoušci s povděkem přivítali naši účast na tomto mistrovství - a mnohdy jí byli překvapeni. Byli rádi, že vidí české policisty a také se na nás obraceli o pomoc, radu a informace. Všichni nasazení policisté tak přispěli k doposud hladkému průběhu vzájemných fotbalových utkání ve Wroclawi. Pomáhali jsme například při pátrání po ztraceném českém fanouškovi, poskytovali jsme pomoc zraněnému při potyčce mezi ruskými a polskými fanoušky a zprostředkovávali jsme také několikrát komunikaci při krádežích a ztrátách dokladů. Několik opilých českých fanoušků bylo také díky naší přítomnosti zachráněno před umístěním na záchytnou stanici. Samozřejmostí bylo poskytování informací v oblasti dopravy a informací spojených se samotným mistrovstvím.
Nejkrásnějším zážitkem celého mistrovství byl obávaný poslední zápas mezi českými a polskými fotbalisty. Byli jsme připraveni na všechno, ale to co přišlo, nikdo neočekával. Agrese a divácké násilí byl v ten den pojem cizí.  Tak přátelská a pozitivní atmosféra jaká byla v ten den, byla nepopsatelná. Násilí a agrese, na které jsme zvyklí z domácích fotbalových utkání se nedostavila. Upřímná přátelská atmosféra mezi Čechy i Poláky v řadách fanoušků pokračovala i po ukončení zápasu kdy domácí prohráli a Čechům gratulovali k postupu do čtvrtfinále. Byl to úžasný zážitek“
- zhodnotil por. Mgr. Petr Gřes, člen AKT a tiskový mluvčí KŘP MSK, ÚO Nový Jičín

 

zpracoval: por. Mgr. Petr Gřes

 

 

vytisknout  e-mailem