Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Aktuálně z Mostů u Jablunkova

Situace s kamiony se nezlepšila... 

Ostrava, 6. ledna 2010
 
11,10 hodin – aktuálně z Mostů u Jablunkova
 
            Situace v blízkosti hraničního přechodu v Mostech u Jablunkova je dnes dopoledne celkem stabilizovaná. Na místě je v současné chvíli vedoucí Dopravního inspektorátu Územního odboru Frýdek-Místek, npor. Mgr. Bc. Jan Kasperčík. Uvedl, že na místě operují průběžně 3 dvojčlenné hlídky policistů, silnice 1/11 je pokryta souvislou vrstvou rozbředlého sněhu, v celém úseku je sjízdná.
 
            Problém nastal před několika desítkami minut: elektronický systém opět zkolaboval, což bude mít za příčinu zpomalení odbavování vozidel. V této chvíli je v koloně dlouhé přibližně 2-2,5km zhruba 110 kamionů.
 
por. Ing. Stanislav Sobol
 
__________________________________________________________________________________________________________________________
 
Ostrava, 5. ledna 2010
 
14,40 hodin – aktualizace situace
 
            Dosud je místní úprava v blízkosti hraničního přechodu následující:
Na Slovensko vede jeden jízdní pruh, v opačném směru ze Slovenska vedou dva pruhy. Aby se předešlo zablokování příjezdu na hraniční přechod, bylo rozhodnuto vedoucím odboru služby dopravní policie, plk. Mgr. Bc. Jiří Zlý, že dojde k přeznačení na jeden jízdní pruh ze Slovenska a dva pruhy na Slovensko.
            V současné chvíli je na místě asi 4,5km dlouhá kolona nákladních vozidel, čítající přibližně 200 vozů. Ve spolupráci s místní firmou technických služeb je průběžně zajištěn monitoring stavu sjízdnosti. Technika denně v noci projíždí celým úsekem a v případě potřeby solí komunikace k zajištění provozu. Provoz na místě dnem i nocí je zabezpečen přítomností minimálně tří dvojčlenných hlídek policistů PČR.
            Osobní doprava je odkláněna na starou silnici přes obec Mosty u Jablunkova, zatím nebyly hlášena žádné problémy v této oblasti.
 
                                                                                                            por. Ing. Stanislav Sobol
 
 
_________________________________________________________________________________________________________________________
 
                                                                                                                            Ostrava, 5. ledna 2010
 
Aktuálně – 09,35 hodin  
 
            Vzhledem k tomu, že na Policejním prezidiu v Bratislavě vydali nové rozhodnutí, dochází k další změně:
Ruší se ranní informace o možnosti vjíždění na území Slovenska bez palubních jednotek.
Kolegové ze Slovenska rozhodli vrátit se k původnímu postupu, tedy k nákupu čtecích zařízení:
Palubní jednotky – „čtečky“ – je NUTNO zakoupit před vjezdem na území Slovenska. Po ránu se kolona sice zmenšila na cca 150 vozidel. Nyní je opět vjezd pozastaven, je předpoklad, že najíždějící kamiony zaplní příjezdovou cestu k hraničními přechodu jako včera.
 
Osobní doprava k hraničnímu přechodu je odkloněna přes starou silnici v Mostech u Jablunkova.
 
Jakmile budeme vědět nové informace ze Slovenska, bezprostředně je předáme.
 
                                                                                                            por. Ing. Stanislav Sobol
 
 _________________________________________________________________________________________________________________________
 
                                                                                                                             Ostrava, 5. ledna 2010
 
 
Aktuální informace k hraničnímu přechodu Mosty u Jablunkova08,30 hodin
 
            Situace v noci byla velmi komplikovaná. Kolona nákladních vozidel narostla na 8km, přes noc se sice zkrátila asi na 6km, ale vozidla stála ve dvou jízdních pruzích. Nad ránem kolem 04,00 hodin se čtecí palubní jednotky přestaly vydávat. Elektronický systém zkolaboval. Tato situace vedla k následujícímu rozhodnutí:
Pracovník policejního sboru Slovenské republiky v Čadci potvrdil, že:
 
  • -         řidiči kamionů budou dnes z hraničního přechodu průběžně pouštěni na území Slovenska,
  • -         dnes policisté na Slovensku nebudou řešit ani pokutovat chybějící čtečky ve vozidlech. Toto rozhodnutí se týká pouze dnešního dne.

  • -         je nutné, aby si řidiči zakoupili palubní jednotky v průběhu dnešního dne (na území Slovenské republiky), v případě jízdy zpět přes území SR v následujících dnech budou sankce za chybějící „čtečky“ daleko vyšší.

 

 
     Aktuální stav na místě osobně sledoval dnes ráno vedoucí Dopravního inspektorátu Územního odboru Frýdek-Místek, npor. Mgr. Bc. Jan Kasperčík. Jak uvedl, na situaci na místě v současné chvíli dohlíží pět dvojčlenných hlídek policistů. Přítomní řidiči kamionů jsou s prací českých policistů maximálně spokojeni. Průběžně jsou informováni o dění na hranici, v případě, že některý řidič má čtecí zařízení a přesto se zařadí do kolony, je následně přednostně puštěn na Slovensko. Pokud se kolona posouvá, policisté budí řidiče, kteří si dlouhé čekání v koloně zpříjemňují spánkem.
 
 
por. Ing. Stanislav Sobol

vytisknout  e-mailem