Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Amnestie na zbraně a střelivo

Na policii se objevil úctyhodný počet odevzdaných zbraní 

Tzv. zbraňová amnestie ukončena                                                                                                                      Ostrava, 3. srpna 2009
 
     Zbraňovou amnestii, která letos proběhla, je možné v rámci bývalého Severomoravského kraje označit jako nejúspěšnější. Občané odevzdali v Moravskoslezském kraji 511 zbraní, v Olomouckém kraji 367 zbraní. Policisté tak měli plné ruce práce nejen s příjmem zbraní a střeliva, ale samozřejmě také s následnou procedurou. Každá zbraň musela projít rukama specialistů – balistiků z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.
     Celkový počet téměř 880 zbraní v rámci bývalého Severomoravského kraje znamenal opravdu úctyhodných nespočet hodin strávených v laboratořích. Ve zkratce popsáno: balistici museli u každého kusu provést předběžné ohledání, prověření v systému, zda zbraň není v pátrání, a následnou zkušební střelu a nábojnici zaslat k další expertize do Kriminalistického ústavu v Praze. Jedna zbraň, několik hodin práce …
     Přestože policisté o institutu zániku trestnosti nedovoleného ozbrojování s dostatečným časovým předstihem a i v jeho samotném průběhu o něm neustále prostřednictvím sdělovacích prostředků veřejnost informovali (jistě i proto se odhodlalo tolik občanů zbraně odevzdat), v posledních pěti dnech amnestie zamířili na policejní služebny občané v Moravskoslezském kraji s neuvěřitelnými 93 a v Olomouckém kraji se 79 kusy zbraní.
 
amnestie zbraní1.JPG
 
V čem zbraňová amnestie spočívala?
 
     V pátek 31. července 2009 byla ukončena tzv. zbraňová amnestie (zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování). V čem spočívala?
Občané měli v době od 1. 2. do 31. 7. 2009 možnost dobrovolně, beztrestně předat útvaru policie zbraně a střelivo, které dosud přechovávali bez povolení. Umožnila to novelizace zákona o zbraních a střelivu, konkrétně § 69 zákona č. 119/2002 Sb..
     V § 69 výše zmíněného zákona se hovoří, že trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň jakékoliv kategorie a hlavní části zbraně a tyto dobrovolně předá do úschovy kterémukoliv útvaru policie. Pokud občané vlastnící nelegální zbraně tyto v uvedené době dobrovolně nepředali do úschovy policii, dopouštějí se již nyní trestného činu nedovoleného ozbrojování (§ 185 trestního zákona; zákon stanoví trest odnětí svobody až na tři léta).
     A ještě pro doplnění. Z výše zmíněného zákona dále vyplynulo, že osoba, která zbraň odevzdala, mohla ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání požádat o vydání dokladů, které jej budou opravňovat k držení odevzdané zbraně (nebo hlavní části zbraně). Pokud tak občan neučinil nebo jeho žádosti o vydání dokladů nebylo vyhověno, bude postupováno obdobně, jako při zániku platnosti zbrojního průkazu.
 
 
           
     Tzv. zbraňová amnestie se v souvislosti s vydáním nového zákona o zbraních, nebo jeho novelizaci využívá v České republice již potřetí. Níže uvádíme pro srovnání počty odevzdaných zbraní v rámci celé republiky (údaje za jednotlivé kraje nebyly v minulosti zpracovány a nejsou tedy nyní k dispozici).
 
  • Zbraňová amnestie probíhalaod 1. března 1996 do 31. srpna 1996. Bylo odevzdáno celkem 3 704 zbraní.
  • Zbraňová amnestie probíhalaod 1. ledna 2003 do 30. června 2003. Občané odevzdali celkem 4 192 zbraní.

amnestie zbraní3.jpg

 

 
Současná zbraňová amnestie:
  • Zbraňová amnestie – s nabytím účinnosti zákona č. 484/2008 Sb., kterým se mění a tedy novelizuje zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů. Tato začala dne 1. února 2009 a skočila posledním červencovým dnem. Jak je výše uvedeno, tato poslední amnestie byla velmi úspěšná - občané odevzdali zbraně a střelivo zatím v největším množství v porovnání s předcházejícími amnestiemi.
Moravskoslezský kraj
 
     Během amnestie využilo v rámci Moravskoslezského kraje možnosti odevzdat zbraň celkem 406 osob. Tyto osoby odevzdaly 511 kusů zbraní a 4 711 kusů střeliva. Nejvíce odevzdaných zbraní bylo kategorie C (podléhají ohlášení) – 264 kusů. Jednalo se zejména o kulové zbraně (139), brokovnice (75) a v neposlední řadě o perkusní revolvery (34). Občané odevzdali dále 221 kusů zbraní kategorie B (podléhají registraci). V těchto případech se jednalo především o pistole a revolvery (204). Policisté převzali také 21 zakázaných zbraní kategorie A, například 4 samopaly. Občané dále odevzdali pět zbraní kategorie D.
 
Olomoucký kraj
 
     Během amnestie využilo v rámci Olomouckého kraje možnosti odevzdat zbraň celkem 334 osob. Tyto osoby odevzdaly 367 kusů zbraní a 1 316 kusů střeliva. Nejvíce odevzdaných zbraní bylo kategorie C (podléhají ohlášení) – 200 kusů. Jednalo se zejména o kulové zbraně (115), brokovnice (58) a v neposlední řadě o perkusní revolvery (13). Občané odevzdali dále 158 kusů zbraní kategorie B (podléhají registraci). V těchto případech se jednalo především o pistole a revolvery (148). Policisté převzali také 6 zakázaných zbraní kategorie A. Občané dále odevzdali tři zbraně kategorie D.
 
amnestie zbraní2.jpg
        
     Ze zkušeností policistů vyplývá, že osoby, které zbraně a střelivo odevzdaly, většinou čekaly právě na novelu uvedeného zákona. Dotyční si byli vědomi, že budou mít možnost zbraně a střelivo odevzdat beztrestně.
           
 
 
 
 
 
 
                                                           plk. Ing. Pavel Tileček
            vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pro Moravskoslezský kraj
                                                                                                                           
                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská
                                                         por. Ing. Stanislav Sobol                                                                              
                                              komisaři preventivně informačního oddělení
 

vytisknout  e-mailem