Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Anonym hrozil bombou

Frýdek-Místek: Policisté obvinili muže, který hrozil bombou v obchodních domech.  

Policisté z Frýdku-Místku pátrali od poloviny dubna po neznámém muži, který opakovaně hrozil bombou v  hypermarketech. Minulý týden ve čtvrtek spadla klec a telefonista je nyní ve vazbě.
 
Kriminalisté zahájili trestní stíhání 30letého muže pro přečin šíření poplašné zprávy. Co všechno obvinění předcházelo? V polovině minulého měsíce, konkrétně 11. dubna, krátce před čtvrtou hodinou odpolední nahlásil neznámý mužský hlas, že v obchodním domě v Místku je bomba. Zavěsil. Policisté okamžitě evakuovali zaměstnance a zákazníky. V ten den se anonym ozval ještě dvakrát. Společnost vyčíslila škodu na více než 500 000 korun.
 
Policisté z Frýdku-Místku začali neprodleně zjišťovat, kdo z telefonních automatů volal. Práci neměli vůbec jednoduchou, museli oslovit a požádat o svědectví případné svědky, kteří si mohli všimnout podezřelých osob pohybujících se v okolí nákupního centra. Učinili samozřejmě i další opatření. Anonym se ozval opět koncem dubna (jedná se o jediný případ, kdy změnil cíl a vybral si jiný obchodní dům) a v polovině května.
 
Do telefonní budky zamířil opět minulý týden ve čtvrtek odpoledne. Vytočil linku 158 a nahlásil umístění bomby. Důstojník operačního odboru krajského ředitelství, který hovor přijal, si byl téměř jistý, že hlas muže odpovídá nejméně jednomu předchozímu případu. Na místo bylo vysláno maximální množství policistů. V terénu byli jak uniformovaní policisté (včetně speciální pořádkové jednotky), tak v civilu. Nechyběl psovod a probíhala spolupráci i s městskými strážníky.
 
Někteří policisté evakuovali desítky zaměstnanců a téměř 600 zákazníků. Jiní intenzivně pátrali po volajícím. Kriminalisté v té době již disponovali určitými indiciemi k možnému pachateli. A předešlá mravenčí práce s cílem zjistit maximum informací k neznámému se vyplatila. Policejní hlídka totiž spatřila poblíž nákupního centra muže, který odpovídal popisu podezřelého. V pátek odpoledne již byl muž obviněn.
 
K osobě pachatele je možné sdělit, že se jedná o osobu bez trvalého pobytu. V současné době je v podmínečném odsouzení pro stejnou trestnou činnost. S policisty spolupracuje. Jako motiv uvedl „nazlobenost“ na ochrannou službu obchodního domu, kam převážně volal. A zmínil se také, že volal z jakési nudy. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od 1 do 5 let. Nyní je ve vazbě.
 
Práce policistů na případu zdaleka nekončí. Budou mimo jiného zadokumentovávat škodu, kterou muž celkově způsobil společnostem. Je potřeba také vyčíslit náklady, které si výjezdy policistů vyžádaly a jejichž úhradu bude Policie ČR požadovat od pachatele.     
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská       
23. 5. 2011
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem