Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chataři a zahrádkáři pozor!

Opavsko - vloupali se do zahradních kůlen a chatky 

Tak jako každý rok přichází období, kdy výjezdy českých chatařů a zahrádkářů za odpočinkem ubývá. Vlivem chladnějšího počasí již několik chat a zahradních chatek či kůlen zůstává bez dozoru a často se stávají terčem útoku zlodějů. Není v silách Policie České republiky, aby uhlídala všechny objekty, ale každý majitel může učinit několik správných opatření, které mohou pachatele odradit a následné škody tak minimalizovat.
 
Mezi základní opatření patří mechanické zábranné prostředky, jako je bezpečnostní zámkový systém, zpevněné certifikované dveře či speciální okna odolná proti vloupání. Další možností jsou mříže, ochranné fólie nebo alespoň uzamykatelné okenice. Pro vyšší standard ochrany lze použít elektronické zabezpečovací systémy. Kamery zaznamenají veškerý pohyb v chatě nebo jejím okolí a navíc disponují praktickým způsobem komunikace s vaším mobilním telefonem či počítačem. Tyto zařízení tedy přispívají k dopadení případného pachatele a zároveň mohou sloužit ke zhotovení dokumentace pro pojišťovnu, což může být dalším vhodným opatřením nejen proti krádeži, ale také proti požáru.
 
Pokud nechcete pořizovat elektronickou ochranu a vaše mechanická ochrana je nedostačující, cennější věci v chatě, zahradní chatce a kůlně rozhodně nenechávejte bez dohledu! Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte a věc okamžitě oznamte na policejní lince 158.
 
 
Páteční případy z Budišova nad Budišovkou a pondělní z Opavy:
 
Vítkovští policisté dne 3. října přijali oznámení o vloupání do zahradních kůlen v Budišově nad Budišovkou v zahrádkářské osadě. Následně na podkladě zjištěných skutečností, především z výpovědi poškozených, ohledáním místa činu a dalšího šetření zahájili úkony trestního řízení pro přečiny krádež a poškození cizí věci. K přečinům mělo dojít někdy v době od 2. do 3. října 2014 na výše uvedeném místě. Zde dosud neznámý pachatel vysadil vstupní branku oplocení a vstoupil na zahradu, kde poškodil zahradní světlo. Dále vypáčil vstupní dveře kůlny. Po překonání pletivového oplocení přešel na sousední zahradu, kde odcizil několik vlnitých hliníkových plechů. Poté vypáčil dveře kůlny a z ní odcizil kufr, drobné ruční nářadí, 6 plastových beden, asi 150 kg brambor a zahradní kolečka, která následně ponechal v blízkosti osady. Také vypáčil dveře suché toalety. Po vysazení branky oplocení pokračoval na další zahradu. Zde poškodil zahradní lampičku. Dále překonal visací zámek kůlny a na dveřích poškodil kovové závěsné očko. Opět po vysazení branky oplocení vstoupil do poblíž stojící zahrady. Z ní vynesl volně uloženou elektrocentrálu a plastový kanystr včetně benzínu, které následně ponechal na místě. Podobně postupoval ještě ve třech případech, kdy překonal oplocení a následně vniknul do kůlen poškozených osob. Z těchto kůlen nemělo dojít k odcizení věcí. Pouze na jedné ze zahrad také poškodil zahradní lampičku. Celková způsobená škoda poškozením věcí činí okolo 6 tisíc korun a odcizením více jak 7,5 tisíce korun.
 
Opavští policisté šetří případ krádeže spáchané vloupáním do zahradní chatky, který jim byl oznámen dne 6. října 2014. K vloupání mělo dojít někdy v době od 16. září do 6. října 2014 v Opavě na ulici Purkyňova. Zde pachatel na chatce vypáčil okno a následně odcizil vařič i s propan-butanovou lahví, kuchyňské příbory, nádobí, polštáře a deky. Na vypáčeném okně tak způsobil škodu ve výši 300 korun a odcizením věcí okolo 2 tisíc korun.
 
 
 
  
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
 
Opava 7. října 2014
 

 

vytisknout  e-mailem