Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další odcizené vozidlo

ÚO Bruntál - čtvrtý případ během měsíce a půl v Bruntále a jiné zprávy  

Další majitel přišel o své vozidlo
Již čtvrtý případ odcizení vozidla šetří policisté v průběhu měsíce a půl v Bruntále. Pachatel či pachatelé se zřejmě zaměřují zejména na vozidla Volkswagen Passat, Škoda Octavie a poslední odcizený automobil je Škoda Superb. Všechny auta byly vybaveny motorem turbo diesel. Majitelům odcizených vozidel vznikla škoda v celkové výši přes 878 tisíc Kč.
Poslední případ se stal v době od 6. do 7.9.2011 na ulici Nádražní. Pachatel odcizil červené vozidlo Škoda Superb z roku 2002 a to i s věcmi, které měl majitel v autě.
Bruntálští policisté šetřením zjistili, že pachatel se do vozidel dostává shodným univerzálním klíčem a během několika málo minut auto odcizí. 
V souvislosti s těmito případy nabádáme majitele vozidel, aby primárně na svých automobilech zaslepili zámky a to i u pátých dveří a používali k odemykání dálkové ovládání.
Samozřejmě je velmi vhodné vybavit vozidlo i dalšími prostředky k jeho zabezpečení. Jakékoliv další přidané zabezpečení proti krádeži významně prodlužuje dobu potřebnou pro odcizení. Měli bychom mít také na myslí, že každé zabezpečení je účinné pouze pokud se používá!
Mezi zabezpečovací prostředky patří zejména:
- mechanické zábranné prostředky, které mají za úkol především výrazně prodloužit dobu nutnou k odcizení vozidla, řadíme zámky řadící páky, tyče na volant a zámky pedálů. Skutečně účinnou ochranu vozu zajišťují pouze zařízení pevně spojená s karoserií. Nejúčinnější z této skupiny je mechanické uzamykání řazení vozidla, které lze navíc kombinovat s blokováním kapoty.
- elektronické zábranné prostředky -instalace imobilizérů a autoalarmů. Imobilizér blokuje možnost neoprávněného nastartování vozidla. Autoalarmy jsou aktivním zabezpečovacím zařízením a slouží ke střežení narušení vozu nebo manipulaci s ním. V případě napadení auta odrazují zloděje pomocí sirény a upozorní okolí vozu na narušení. Kromě signalizace sirény může být použit i přenos poplachové informace na mobilní telefon uživatele vozu.
- vyhledávací systémy - jedná se již o tzv. pokrádežové systémy, zaručující zvýšení objasněnosti krádeží, případné zadržení pachatele a hlavně nalezení odcizeného vozidla. Jedná se o vyhledávací, monitorovací a lokalizační systémy odcizených vozidel. Tyto systémy umožňují v okamžiku spáchání útoku na vozidlo přenos informace v reálném čase, případně určení směru pohybu a konkrétního místa, kde se vozidlo pohybuje nebo kde stojí.
- identifikační systémy - jsou neodstranitelné označování automobilů speciálními prostředky, které buď viditelně, nebo skrytě označují vozidlo nebo části automobilů, a tím znemožňují změnu identity vozidla a jeho další prodej. Mezi identifikační systémy patří například značení skel (tzv. pískování), u kterého se na skla automobilu vyznačí VIN kód vozidla nebo speciální kód. Dalším identifikačním systémem jsou unikátní mikrotečky, které značí nosné díly karoserie vozidla. Optimální je kombinovat identifikační systémy s registrací vozidel v informačních systémech.
Montáž zabezpečovacího zařízení by měla být provedena na odborných zaškolených pracovištích. Kombinace různých druhů zabezpečení výrazně zvyšuje ochranu před odcizením.
 
Zmizelo 450 metrů sdělovacího kabelu
Na železniční trati mezi obcemi Břidličná a Valšov odcizil pachatel v době od 5. do 6.9.2011 mezi železničním kilometrovníkem 4,49 až 5,025 celkem 450 metrů sdělovacího kabelu. Ten slouží ke kontrole činnosti přejezdového zařízení. Způsobená škoda činí 13 500 Kč.
 
Odcizené svodnice srážkové vody
Policistům v Bruntále dne 7.9.2011 oznámil 40letý muž krádež svodnic v Dolním Václavově. Pachatel vykopal z komunikace v době od 6. do 7.9.2011 pět svodnic, které slouží k odvodu srážkové vody a odcizil je. Svodnice byly tvořeny železným profilem a měly váhu cca 130 kg. Vznikla škoda přes 37 tisíc Kč.
 
Pod vlivem alkoholu boural
Ve 12,30 hodin dne 7.9.2011 v Krnově na ulici Dvořákův okruh jel 18letý mladík s vozidlem Opel a nezvládl řízení. Při průjezdu levotočivou zatáčkou narazil pravým předním rohem do betonového svodidla s ocelovým zábradlím. Po nárazu pokračoval přes komunikaci k levému okraji, kde se střetl se stromem. Při dechové zkoušce mladíkovi policisté naměřili nejprve 1,44 promile a následně 1,50 a 1,26 promile alkoholu. Zadrželi mu řidičský průkaz, který mu byl vydaný dubnu letošního roku. Způsobená škoda činí 40 tisíc Kč.
 
Jízdní kolo změnilo nedobrovolně majitele
V Krnově   na ulici Soukenické před restaurací odcizil pachatel v průběhu dvou podvečerních hodin dne 7.9.2011 trekingové jízdní kolo. Majitel ho měl zamčené lankovým zámkem, který pachatel také vzal. Způsobená škoda činí 10 tisíc Kč.
 
                                                                                             
komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr♦mvcr.cz
8.9.2011 

vytisknout  e-mailem