Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další pachatel dopaden

Ve Studénce policisté dopadli pachatele série vloupání do domku, sklepa a vozidel. 

Novojičínská policie dosáhla na konci minulého týdne dalšího úspěchu, když dopadla pachatele pěti zjištěných případu protiprávního jednání jednadvacetiletého mladíka z Ostravy. Mladík během noci na 17. května nejdříve vnikl do rodinného domu ve Veřovicích. Pachatel v pokoji vtrhal ze zdi krabičky k rozvodu Internetu a následně u domu vnikl do neuzamčeného vozidla VW Polo, ze kterého odcizil digitální fotoaparát Samsung a poté od domu odcizil také jízdní kolo.
Během noci navštívil také sklepní kóji ve Studénce na ulici Matiční, ze které odcizil dvě horská jízdní kola, motorovou pilu, brusku, kolečkové brusle a dva zelené vaky s dvěma navijáky, podběrákem a třinácti kusy rybářských prutů. Tyto odcizené věci naložil do dvoukolového vozíku, který rovněž odcizil majiteli sklepa.
Na ulici Nádražní ve Studénce poté vnikl do osobního vozidla Škoda Favorit, ze kterého odcizil autorádio s CD přehrávačem.
Na stejné ulici vnikl do dalších dvou vozidel. Ze zaparkovaného vozidla Peugeot 206 odcizil autorádio Sencor. Z dalšího vozidla Škoda Felicia combi odcizil autorádio Panasonic a ze zavazadlového prostoru ukradl elektrické nůžky Black & Decker.
Celková škoda včetně poškození vozidel, zámků sklepní kóje a skleněné výplně vstupních dveří do rodinného domu přesáhla částku 33 tisíc korun. Policisté ze Studénky pachatele krátce po činech dopadli i s odcizenými věcmi, které si pachatel naložil do vozíků za ukradené jízdní kolo. V současné době čelí podezření ze spáchání trestných činů  porušování domovní svobody a krádež, kde pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.


Stalo se ...


Řídil opakovaně pod vlivem alkoholu a bez řidičáku

V sobotu 16. května v odpoledních hodinách řídil ve Štramberku na ulici Nádražní osobní vozidlo Opel Vectra místní řidič. Při objíždění zaparkovaného vozidla Citroen Berlingo si počínal tak nopatrně, že do něj s vozidlem narazil. Řidič se choval velmi podivně, policisté hned poznali, že je zřejmě pod vlivem návykové látky. U řidiče byla provedena dechová zkouška s naměřenou hodnotou 2.93 promile alkoholu v dechu. Viník nehody  neutrpěl zranění.
Jízda pod vlivem alkoholu nebyla jediným prohřeškem tohoto řidiče. Policisté zjistili, že jsme mu před nedávnem  zadrželi řidičský průkaz za jízdu pod vlivem alkoholu. V letošním roce totiž nadýchal přes dvě promile alkoholu. Muže na počátku února letošního roku ve večerních hodinách kontrolovala kopřivnická hlídka na ulici Štramberská v Kopřivnici. Zde muž řídil stejné vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy provedenou dechovou zkouškou mu bylo naměřeno přes dvě a půl promile v dechu. V březnu byl rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně odsouzen pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky k trestu odnětí svobody podmíněně na šest měsíců se zkušební dobou dvou let do dubna 2011. Muži byl rovněž vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu tří let. V současné době čelí podezření ze spáchání trestných činů maření úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.


Nepoučitelný neřidič

V pátek 15. května opakovaně v krátké době přistihli policisté muže (46) z Příbora za volantem osobní vozidlo Škoda Favorit Pick-up, který má vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. Ten mu má vypršet až v lednu 2010. Muž jel ve večerních hodinách s vozidlem mezi obcemi Příbor a Skotnice, kde jej kontrolovala příborská policejní hlídka.
Vzhledem k tomu, že se podezřelý dopouštěl této trestné činnosti opakovaně a v krátkém časovém období, byl podezřelý vyzván k vydání uvedeného vozidla, které dobrovolně vydal.
Policisté muže prošetřují pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.


Tržbu prohrála na automatech

Z trestného činu podvodu je podezřelá (33) žena z Kopřivnice, která měla v polovině května letošního roku telefonicky požadovat od spolupracovnice jedné frenštátské pekárny finanční částku za fiktivním účelem odvodu tržby. Pracovnice jí pak předala hotovost přes 23 tisíc korun, které použila pro svoji potřebu, při hře na výherních automatech.
Nyní ji hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.


Dvě poškozené vozidla

Novojičínští policisté během noci na 16. května zaznamenali dva případy poškození vozidel. První případ se stal v Kopřivnici na ulici I. Šustaly. Neznámý vandal zde rozbil čelní sklo a dále poškodil lak přední kapoty u zaparkovaného osobního vozidla Daewoo Nexia. Majitelce vozidla tak vznikla škoda poškozením ve výši deset tisíc korun. Další případ se stal v Novém Jičíně na ulici Jičínská. Neznámý pachatel nezjištěným předmětem rozbil skleněnou výplň na levých zadních dveřích vozidla Audi A4. Zde majitelce vozidla byla způsobena předběžná škoda za jedenáct tisíc korun. Oba případy policisté šetří pro trestné činy poškozování cizí věci. V případě dopadení hrozí pachatelů těchto činů odnětí svobody až na jeden rok.


Krádež osvětlení u železničního nádraží v Příboře

V době od 7. do 14. května odcizil neznámý pachatel v Příboře u nádraží Českých drah pět kusů izolačních trafostanic z přípojkových skříní, které jsou umístěny na sloupech sloužící k napájení osvětlení kolejiště. Jedno trafo pachatel jen poškodil. Ke krádeži došlo v úseku přibližně tři sta metrů, začínajícím od nádraží Českých drah v Příboře ve směru na Kopřivnici. Tímto jednáním vznikla společnosti škoda odcizením a poškozením za sedmadvacet tisíc korun. Příborští policisté případ šetří jako trestný čin krádeže.

vytisknout  e-mailem