Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dětem z dětských domovů

Karviná: Policisté již potřetí dětem z Polska i Česka...  

Dnešní dopoledne v areálu stanice Hasičského záchranného sboru v Karviné patřilo dětem. Policisté z odboru mezinárodních vztahů krajského ředitelství uspořádali již III. ročník Dětského dne pro děti z dětských domovů - Srdce Karviná a dětí ze tří domovů z Polska. Letos navíc přijely i děti ze tří základních škol z Cieszyna, Polská základní škola Karviná i školka a vybrané děti ze základních škol z Karviné, Albrechtic a Třince.Policisté požádali o spolupráci – statické a dynamické ukázky - další subjekty jak z České, tak Polské republiky. Bylo tudíž opravdu na co se dívat.
den pro polské školy 27_5_2011 1.jpg
 
Děti, kterých dorazilo kolem 300, a další účastníky akce přivítali ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý a ředitel Krajského ředitelství policie v Katovicích nadinspektor Mgr. Dariusz Biel. A co dnešní dopoledne nabídlo? Pracovníci Českého červeného kříže Karviná ošetřovali zraněné (jednalo se o „namaskování zranění“, nikoli opravdové úrazy). Zájem byl o nahlédnutí do sanitního vozidla Rychlé záchranné služby Karviná. Členové GOPRu (horská služba), kteří měli stanoviště u jedné z budov, nechali zájemce vyzkoušet si lezeckou techniku.  Z Polska přijeli dále kolegové-policisté se služebním vozidlem a kolegové z Celní služby. Do Karviné dorazili i členové Záchranného útvaru HZS Hlučín, kteří představili těžkou techniku a další členové Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Někteří byli v preventivním stánku, jiní vystavovali techniku. Nechyběli pracovníci Celní služby ČR, kteří přijeli s obecně řečeno rentgenovým vozidlem a strážníci Městské policie Karviná, kteří kromě možnosti prohlédnout si služební vozidlo předvedli dynamické ukázky sebeobrany.
 
A kdo byl v Karviné za Policii ČR? Dětem se velmi líbila ukázka výcviku služebních psů, kterou předvedli policisté z oddělení služební kynologie. Zejména hoši po celé dopoledne stále kroužili kolem místa, kde stáli členové moravskoslezské speciální pořádkové jednotky a s nadšením si prohlíželi jejich výstroj a výzbroj. Zájem byl také o služební vozidlo v civilním provedení VW Passat, které využívají policisté dálničního
den pro polské školy 27_5_2011 2.jpg
oddělení Ostrava. Bez povšimnutí nezůstali policisté z karvinského dopravního inspektorátu, kteří měli s sebou stacionární radar, o kterém s dětmi a dalšími zájemci nejen hovořili, ale předvedli i názorné ukázky jeho používání. Ve volné chvíli se děti velmi rády vracely ke stánku preventivně informační skupiny Karviná, kde si ty starší mohly ověřit své znalosti při vyplňování testů, zejména z dopravní výchovy a mladší vybarvit omalovánku.
 
Poslední dynamická ukázka patřila hasičům, kteří vyprošťovali zraněného muže z vozidla po dopravní nehodě
 
Celé dopoledne bylo pro děti a jejich doprovod zábavné, ale bezesporu také naučné. Všichni návštěvníci viděli alespoň něco z techniky různých policejních i nepolicejních složek. Mohli si udělat obrázek o náročnosti služby policistů a hasičů, a to nejen z dynamických ukázek, ale také například i při pohledu na plně vystrojeného člena speciální pořádkové jednotky, nebo při zkoušení zásahového vybavení moravskoslezských hasičů.     
 
por. Mgr. Soňa Štětínská                    
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
27. 5. 2011
                                              
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem