Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Distribuovali drogy

Ms kraj: Policisté obvinili tři osoby, které si prodejem vydělaly několik milionů korun.  

Moravskoslezští kriminalisté obvinili dvě ženy a jednoho muže z distribuce drog. Skupina prodávala v Ostravě především heroin a pervitin. Akce měla krycí název „Pink house“.
 
Počátkem května přijali policisté oznámení o úmrtí mladé, devatenáctileté dívky. Mělo se tak stát v jednom ostravském bytě několik hodin poté, co užila heroin. Lékaři již nemohli dívce pomoci. Vzhledem k závažnosti si prověřování převzali kriminalisté 2. oddělení odboru obecné kriminality krajského ředitelství, kteří ve spolupráci s kolegy z Městského ředitelství policie Ostrava začali okamžitě zjišťovat veškeré okolnosti případu.
 
Již následující den krajští kriminalisté obvinili 25letého muže z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jednalo se o muže, který drogu dívce poskytl. Policisté museli zjistit, odkud se drogy k obviněnému dostaly, kdo je prodává, nebo vyrábí.
 
Bývalý veřejný dům proměnili v pevnost, odkud drogy prodávali
Pro krajské kriminalisty následoval třítýdenní nepřetržitý kolotoč, kdy zjišťovali a zajišťovali všechny okolnosti, které měly s případem souvislost. Na jeho konci stálo obvinění dvojice žen a jednoho muže. Všichni tři mají trvalé bydliště, nebo se zdržovali, v Ostravě. Samozřejmostí byla již zmíněná spolupráce s kolegy z Městského ředitelství policie Ostrava. Policisté zadokumentovali, že muž, 47letý cizinec, společně s 24letou dívkou páchali trestnou činnost zhruba po dobu čtyř let. Časem se k nim připojila 28letá žena.
 
V čem spočívalo jejich několikaleté protizákonné jednání? Trojice se navzájem znala. Rozhodli se, že si přivydělají prodejem drog, heroinu a pervitinu. Vzhledem ke konspiraci několikrát měnili svou „základnu“, nicméně stále byli v moravskoslezské metropoli. Naposledy se jednalo o nemovitost v jedné z ostravských částí, která byla původně veřejným domem. Trojice si dům upravila k obrazu svému, v podstatě na nedobytnou pevnost.
 
Prodej drog probíhal fingovaně. Zájemci přišli ke dveřím. Museli vyslovit určité heslo a poté prostrčit malým otvorem peníze. Ty zmizely v útrobách domu, přičemž stejným otvorem se jim obratem dostalo příslušné množství drogy. Obchodovalo se nepřetržitě, ve dne, v noci. Pro zajímavost je ještě možné dodat, že někteří klienti platili potravinovými poukázkami (stravenkami). Policisté zjistili, že droga, po jejímž požití mladá dívka zemřela, pocházela právě od této trojice.
 
Policisté zajistili i půl milionu v hotovosti
V době zadržení chodili k domu další a další zájemci o drogy
Kriminalisté sbírali intenzivně jednu informaci po druhé, až nadešel čas podezřelé zadržet. Vzhledem k indiciím, že by se v domě mohly pohybovat ozbrojené osoby, byli do akce nasazeni také příslušníci krajské zásahové jednotky. Policisté „zaklepali“ koncem května na dveře domu. Samozřejmě nečekali na to, až jim někdo otevře, nepotřebovali ani heslo. V rámci bleskurychlé a profesionálně provedené akce s krycím názvem „Pink house“ zadrželi několik osob, které převezli na policejní služebny k  dalším úkonům.
 
Policisté provedli v den a v místě zadržení domovní prohlídku a prohlídku nebytových prostor. Zajistili určité množství drog. A dále, do zapečetěné obálky putovalo 500 000 korun v hotovosti. Zajištěné drogy zaslali k expertize kolegům z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.
 
Kdo by předpokládal, že v době policejního zásahu nebudou klienti chodit za dodavatelem drogy, mýlil by se. I přes množství policistů zamířilo k řekněme okénku několik osob, které se dožadovaly běžného režimu s tím, že prostě něco potřebují. Prodejci však již měli jiné starosti.
 
 
Skupina si prodejem drog vydělala několik milionů         
Kriminalisté zadržené osoby vyslechli a obvinili muže a 24letou dívku z trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (§ 283 odst. 1,3 písm. c) trestního zákoníku)) a 28letou ženu z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů (§ 187 odst. 1,2 písm. a) trestního zákona)). Zákony stanoví trestní sazbu pro první dva obviněné v rozmezí od osmi do dvanácti let, starší ženě pak od dvou do deseti let. Pětadvacetiletému muži, o kterém je zmínka hned na začátku článku (dívce drogu poskytl), hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 10 – 18 let.
 
Pro policisty vyšetřování případu zdaleka nekončí. Jak je výše uvedeno, zadokumentovali množství informací a důkazů svědčících o tom, že obvinění páchali trestnou činnost několik let. Prodejem heroinu (je zadokumentováno, že mohli během let distribuovat až 7 kilogramů drogy) si vydělali zhruba 4,5 milionu korun a dalších 1,5 milionu prodejem pervitinu. Kriminalisté budou nyní vyslýchat množství svědků. Jejich počet může dosáhnout až 250. Budou rovněž dokumentovat další informace týkající se případu, včetně toho, kdo obviněné drogami zásoboval. Tato kriminalistická činnost je velmi důležitá, ale především náročná.
 
                                                                             
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
9. června 2010
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem