Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní nehoda na dálnici

Do odstaveného favoritu zezadu narazilo nákladní vozidlo Mercedes Benz.  

Včera, 25. listopadu 2009, pár minut před 20. hodinou přijali policisté oznámení o dopravní nehodě na dálnici D1. Na místo okamžitě vyjeli policisté z dálničního oddělení Ostrava.
K nehodě došlo na uvedené dálnici mezi Hladkými Životicemi a Studénkou (na Novojičínsku, ve směru na Ostravu), v obci Pustějov. V odstavném jízdním pruhu osobní vozidlo Škoda Favorit. Řidič doplňoval pohonné hmoty, přičemž ve vozidle zůstali tři členové osádky. Do odstaveného favoritu zezadu narazilo nákladní vozidlo Mercedes Benz.
Co se týká osádky favoritu, vážně zraněni byli dva muži (ve věku 28 a 50 let) a 39letý muž na následky zranění zemřel. Jednalo se o osoby sedící uvnitř auta. Oba zranění byli převezeni do nemocnice, kde zůstali hospitalizováni. Řidič favoritu, ani mercedesu zraněni nebyli.
Policisté provedli u obou řidičů dechové zkoušky, obě s negativním výsledkem. Hmotná škoda na vozidlech a poškozených svodidlech byla předběžně vyčíslena na 215 000 korun.
 
Policisté dálničního oddělení Ostrava okamžitě po nahlášení nehody vyjeli na místo. Kromě jiného zajišťovali místo nehody a usměrňovali v místě provoz. Řidiči projížděli po určitou dobu tímto úsekem dálnice v jednom pruhu. Vzhledem k charakteru nehody byli na místo přivoláni také policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Nový Jičín, kteří nehodu od včerejšího dne vyšetřují. Bylo potřeba shromáždit potřebné stopy, získat informace k celé události a učinit další úkony.
Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování dnes obvinili 29letého cizího státního příslušníka, řidiče nákladního vozidla, z trestného činu ublížení na zdraví (§ 224 odst. 1,2 trestního zákona). Policisté i nadále provádějí potřebné úkony, v této chvíli například probíhá výslech obviněného. Z uvedeného důvodu je předběžné vyjadřovat se, z jakého důvodu řidič s nákladním vozidlem do ostaveného favoritu narazil.
 
Bezpečná jízda a zastavení na dálnici
Níže uvádím základní rady pro řidiče (a spolucestující), jak jezdit a zastavovat na dálnici.
*     Je potřeba častěji odpočívat. Jízda po dálnici je sice nejen časově kratší, ale monotónní. Řidiči musí předejít únavě, která může v nejkrajnějších případech vést až k mikrospánku. Doporučují se častější přestávky, popřípadě výměna řidiče.
*     Řidiči musí jet se zvýšenou opatrností a nestále s maximální pozorností sledovat provoz (jak před, tak i za vozidlem a v okolí). Je potřeba si uvědomit, že při jízdě povolenou rychlostí na dálnici je reakce na vzniklou situaci otázkou někdy i několika sekund.
*      Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností po dálnici v době, kdy se stmívá, nebo je noční doba.
*      Nouzové zastavení: v případě, kdy řidič na dálnici zastaví, je potřeba učinit několik základních kroků:
        - osádka vozidla musí auto co nejrychleji opustit; musí navíc také opustit samotnou dálnici a dostat se v co nejkratším čase za svodidla na místo, 
          kde není ohrožena případným střetem stojícího vozidla s jedoucím, nebo vozidly, které dostanou například smyk a havarují (střet se svodidly)
        - řidič vozidla (a pokud bude i možno osádka) by měl mít při pohybu oblečenu reflexní vestu; řidič navíc musí okamžitě po odstavení pustit
          výstražná světla a umístit výstražný trojúhelník signalizující překážku v provozu
        - také řidič vozidla se musí na místě chovat tak, aby nebyl ohrožen ostatními vozidly
 
 
                                                                                                                                        por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
                                                                                                      
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem