Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní policisté soutěžili

Sm kraj - své praktické dovednosti a teoretické znalosti si porovnali dopravní policisté na celorepublikové „Soutěži dopravních policistů 2012“. 

Regulovčík II.JPGV sobotu 8. září 2012 proběhl V. ročník soutěže dopravních policistů. Je již tradicí, že hlavní organizátor, ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR, spolupracuje s kolegy jednotlivých krajských ředitelství a soutěž „rotuje“ po celé České republice. Po loňském ročníku, který proběhl v Pardubicích, se letošní klání uskutečnilo v Ostravě ve spolupráci s policisty odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Samotné soutěže se zúčastnilo celkem 28 dopravních policistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Své schopnosti museli prokázat ve třech kategoriích. Dopoledne předvedli nejprve praktickou ukázku řízení křižovatky, poté si prověřili teoretické znalosti v testech a odpoledne následovala technika jízdy. Mimochodem, technika jízdy, která se osvědčila v letošním i loňském moravskoslezském krajském kole, měla v celorepublikové soutěži premiéru. Nad praktickou zkouškou bděli čtyři rozhodčí, současní a bývalí vedoucí pracovníci dopravní policie. Písemné testy a odpolední praktickou část už hodnotili organizátoři a spoluorganizátoři soutěže, ať již z řad Policejního prezidia nebo krajského ředitelství.

regulovčík I.JPGÚvodních slov se ujali ředitel Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR plk. Ing. Leoš Tržil, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Bc. Jiří Zlý a představitelé Centra bezpečné jízdy. Přivítali účastníky a popřáli všem mnoho úspěchů, pevné nervy a zdravou soutěživost.

Poté se všichni včetně rozhodčích a členů organizačního štábu přesunuli do Ostravy-Poruby. Nejlepší z nejlepších změřili své praktické zkušenosti při řízení křižovatky u restaurace Slovan (křižovatka ulic Opavská a 17. listopadu). Jelikož se klání odehrálo v sobotních dopoledních hodinách, měli policisté na rušné křižovatce, kde se kromě automobilů, autobusů a tramvají také hodně pohybovali chodci, opravdu plné ruce práce. Zvlášť, když někteří řidiči začali při zjištění, že křižovatku neřídí semafor, ale policista, dost zmatkovat. Tým rozhodčích hodnotil vystupování při převzetí a předání křižovatky, vyrovnání se s dopravní situací na křižovatce, přesnost a srozumitelnost pokynů. Jejich bedlivým očím neunikla ani ústroj a celkové vystupování a vzhled při řízení křižovatky.

Po ukončení praktické zkoušky se celý tým přesunul zpět, do areálu Centra bezpečné jízdy LIBROS Ostrava. Zde soutěžící nejprve zasedli do lavic, protože je čekala teoretická část v podobě testů. Museli prokázat své znalosti nejen z dopravních předpisů, ale také z obecných zásad techniky jízdy a ze zákona o policii.

Po jejím ukončení nastala pro přihlížející diváky další atraktivní část soutěže, a to technika jízdy, sestávající z jízdy zručnosti a jízdy na speciální smykové desce. Při jízdě zručnosti se soutěžící museli poprat např. s projetím zatáčky se sníženou přilnavostí, slalomem mezi kužely, couváním mezi stojící vozidla, otočením vozidla na malém prostoru, v tzv. „dvorku“ a zastavením vozu na určeném bodě. Čas běžel po nasednutí do auta, seřízení zpětných zrcátek a zapnutí bezpečnostního pásu. Každá sebemenší chybička se projevila v podobě trestných bodů. Další část techniky jízdy se skládala v nájezdu na smykovou desku, uvedení vozidla do smyku, vyrovnání smyku a vyhnutí se překážkám v podobě vodních stěn. Zde svou roli pro hodnocení hrála správná nájezdová rychlost, která musela být okolo 40 km v hodině a vyrovnání smyku.

Když pomyslnou cílovou páskou cvičného polygonu projel poslední závodník, komise rozhodčích shrnula dosažené výsledky ve všech disciplínách a mohlo se přistoupit k očekávanému slavnostnímu ceremoniálu. Vyhlašování vítězů se za policii zúčastnili plk. Ing. Leoš Tržil, ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Tuhý a plk. Mgr. Bc. Jiří Zlý. Dále byl přítomen RSDr. Vojtěch Mynář, poslanec Europarlamentu, zastupitel města Ostravy a radní MO Radvanice a Bartovice, zástupci zájmového sdružení Ostrava bezpečná doprava a Centra bezpečné jízdy Ostrava. Po několika úvodních větách a poděkování všem zúčastněným soutěžícím došlo na tolik očekávané vyhlášení a předávání cen.

Třetí místo obsadil prap. David Hlavsa z dopravního inspektorátu územního odboru Trutnov Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje. Na druhou příčku dosáhl pprap. Tomáš Procházka z oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Na stupeň nejvyšší vystoupal pprap. Pavel Martinek z oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Oba reprezentanti Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje se umístili v první polovině výherní listiny. Prap. Vladimír Hývnar z dopravního inspektorátu územního odboru Nový Jičín obsadil jedenáctou příčku a vítěz krajského kola nstržm. Patrik Slíva z dopravního inspektorátu územního odboru Frýdek Místek dvě příčky nad ním, tedy místo deváté. V celkovém bodovém hodnocení se na třetím místě umístili dopravní policisté Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje, na druhém místě policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a na prvním loňští spolupořadatelé, policisté Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Zástupci našeho krajského ředitelství skončili v pořadí „družstev“ na pátém místě.

Také letos předvedli všichni soutěžící dopravní policisté perfektní a profesionální výkony. Že se svého úkolu zhostili na výbornou přesvědčilo také těsné bodové hodnocení v první „desítce“. Po předání cen a gratulací si závěrečné slovo vzal plk. Ing. Leoš Tržil. Poděkoval Centru bezpečné jízdy, na jehož zkušebním polygonu část soutěže proběhla, organizátorům z řad Policejního prezidia a spoluorganizátorům odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, na jejichž bedrech ležela tíže zdárného a hladkého průběhu akce a hlavně všem soutěžícím. Poděkoval za skvělé výsledky a popřál jim, aby smyky a kolize zažívali pouze na cvičišti.


por. Mgr. Daniela Vlčková
11.9.2012
 

vytisknout  e-mailem