Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hospodářská trestná činnost

Ms kraj: Podvod a padělaná tisícikoruna 

Jednatel společnosti nesplácel faktury, několik poškozených firem
 
Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinili 37letého muže z Ostravy ze zvlášť závažného zločinu podvodu. Muž měl jako jednatel společnosti odebírat zboží, ale neplatit za něj. Celková škoda se vyšplhala na více než 5,5 milionů korun.
 
Muž byl oprávněn jednat za jistou ostravskou společnost, která působila v oblasti stavebnictví. Ta však byla ve špatné hospodářské situaci, kdy stav pohledávek a závazků dosahoval milionových hodnot. Přes to a vědom si skutečnosti, že nemůže dostát svým závazkům vůči věřitelům, muž měl od podzimu roku 2010 po dobru zhruba roku objednávat a odebírat od různých firem zboží nebo si měl objednat provedení práce. Na základě vystavených faktur muž splatil zálohy, ale i přes urgence zůstatky nesplácel. V některých případech nezaplatil ani zálohy.            
 
Kriminalisté dosud zadokumentovali6 poškozených firem, a to nejen z Ostravska, ale také Karvinska, Frýdecko-Místecka či Brněnska. Výše škody přesáhla 5,5 milionů korun. Některá firma „přišla“ o statisíce, jedna však dokonce o téměř 2 miliony korun.
 
Policisté po oznámení podezření vše řádně prověřili. Zjišťovali informace od desítek osob, prováděli finanční šetření a analyzovali zajištěné dokumenty. Jen pro zajímavost, postupně se rozrůstající spisový materiál nyní obsahuje zhruba 800 listů. Na základě výsledků detailního prověřování obvinilikriminalistémuže ze zvlášť závažného zločinu podvodu. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
 
Za tisícikorunu několikaleté vězení…
 
Kriminalisté obvinili 19letého mladíka, který měl vyrobit falešnou tisícikorunu, z přečinu padělání a pozměňování peněz. Obvinili i další dva muže, bratry, kteří se pokusili padělek udat, z pokusu o tento skutek spáchaný formou spolupachatelství. Všichni jsou z Krnova na Bruntálsku. Výrobci hrozí za tisícikorunu trest odnětí svobody od jednoho do pěti let, dvojici pak trest od tří do osmi let.
 
Koncem dubna zadrželi strážníci v Krnově muže, který se pokusil udat falešnou tisícikorunu v jisté herně. Obsluhující personál padělek rozpoznal…
Prověřování případu si dle příslušnosti převzali kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství. Zjistili, že devatenáctiletý mladík měl loni, někdy kolem Vánoc, vyrobit na multifunkčním zařízení padělek bankovky v hodnotě 1 000 korun. S upozorněním, že se jedná o padělek, bankovku předal v posledním dubnovém týdnu o pár let staršímu známému. Ten se – po dohodě se svým bratrem – rozhodl falešnou tisícikorunu směnit za zboží a pravé peníze. V krnovské herně se ji společně snažili vložit do výherních automatů či platit s ní u baru. Automat padělek nevzal a stejně dopadli u obsluhujícího personálu. To jim však nebránilo, aby svůj pokus ještě zopakovali v dalších provozovnách. Při posledním pokusu udat ho při placení si padělek obsluha ponechala a přivolala městkou policii.
 
Po řádném zjištění a zadokumentování všech skutečností obvinili koncem dubna krajští kriminalisté výrobce z přečinu padělání a pozměňování peněz. Bratry ze stejného přečinu, jen ve stadiu pokusu spáchaného formou spolupachatelství. Výrobci hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let, bratrům trest od tří do osmi let. Mladík, který falešnou tisícikorunu vyrobil, tak učinil údajně ze zvědavosti a recese. Zřejmě si vůbec neuvědomil, že trestná je nejen výroba, ale i držení a přechovávání padělaných peněz.
 
Kriminalisté zajistili vydanou tisícikorunu a zašlou ji do České národní banky.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
7. 5. 2013
 
 
           
 
 
 
          
                                                                                                             
 
 

vytisknout  e-mailem