Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 27. ledna 2017

Opava - Objasnění prvního případu drogové problematiky na Opavsku v roce 2017 

Objasnění prvního případu drogové problematiky na Opavsku v roce 2017

Speciální tým opavských kriminalistů zabývající se drogovou problematikou i v letošním roce pokračuje ve své každodenní náročné práci a policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě tak mohl v těchto dnech zahájit trestní stíhání dvou mužů ve věku 36 a 37 let z Opavska, pro trestnou činnost na úseku toxikománie.

Starší z mužů má trvalé bydliště ve Vítkově, je obviněn ze spáchání zločinu či přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, v současné chvíli je ve vazbě ostravské věznice a hrozí mu trest nepodmíněného odnětí svobody se sazbou od dvou do desíti let. Mladší z obviněných mužů bydlí v Kravařích a jeho stíhání pro obdobné protiprávní jednání je nyní vedeno na svobodě.

Jak bylo dosavadním prověřováním a vyšetřováním zjištěno, tak první z výše jmenovaných mužů na podzim roku 2016 a na přelomu loňského a letošního roku nabízel několika osobám na Opavsku, v Ostravě a na různých místech bruntálského okresu různé množství pervitinu - metamfetaminu jako protislužbu za zapůjčení finančních hotovostí, za zprostředkování nákupu léčiv k výrobě pervitinu či poskytoval tuto návykovou látku za úplatu. Druhý muž ve stejné době poskytoval pervitin rovněž zdarma nebo za úplatu, a to v okrese Opava, přičemž již nyní počet jejich odběratelů převyšuje deset osob a toto vše se rozšíří minimálně na tři desítky lidí.

V dané záležitosti byly úkony trestního řízení zahájeny opavskými policisty a kriminalisty v září 2016 a k celé realizaci došlo 10. ledna 2017. Přesně v poledne tohoto dne policisté ze zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje zadrželi na křižovatce ulic Švermova a Oderská ve Vítkově 37letého muže. Tento byl orgány činnými v trestním řízení stíhán za drogovou problematiku už v roce 2015, což není doposud pravomocně odsouzeno a od listopadu loňského roku je pro stejné protiprávní jednání také stíhán kriminalisty v Hranicích na Moravě. Po jeho zadržení a při prvotních procesních úkonech byly na základě rozhodnutí soudu provedeny různé prohlídky prostor, byl zajištěn jeho osobní automobil, kterým rozvážel návykové látky a byla zajištěna i kompletní varna pervitinu.

Pervitin - metamfetamin je zařazen jako psychotropní látka do Seznamu II podle Úmluvy o psychotropních látkách a je uveden v Seznamu č. 5 psychotropních látek v příloze č. 5 k nařízení vlády č. 463/2013 Sb. o seznamech návykových látek.

V souvislosti s výše uvedeným případem lze uveřejnit i statistické údaje na úseku trestné činnosti (zločinu nebo přečinu) nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy za rok 2016 na Opavsku. Policisté a kriminalisté územního odboru Policie České republiky v Opavě evidovali, prověřovali či vyšetřovali celkem 94 případů toxikománie, přičemž obvinili 72 mužů a 17 žen z Opavska, převážně mladšího věku. Provinění z tohoto nezákonného chování si vyslechlo i 8 mladistvých osob ve věku do 18 let. V roce 2015 bylo prověřováno a vyšetřováno 81 skutků drogové problematiky (žádná osoba mladší 18 let nebyla stíhána) a v roce 2014 to bylo 52 případů (z provinění obviněny 4 mladistvé osoby). U pachatelů a obviněných osob byly zajištěny nejen rostliny, sušiny, gramy pervitinu a balení léčiv, ale také věci využívané k páchání protiprávního jednání (osobní automobily, mobilní telefony, výpočetní technika…) a finanční prostředky jako výnosy z trestné činnosti. Policisté zjistili, že se na Opavsku gram pervitinu prodával i za částku 1 200 korun a gram marihuany či cigareta marihuany za 150 korun.

K úspěchům opavských kriminalistů v loňském roce patří i dvojnásobné zajištění kompletní varny pervitinu s chemikáliemi, s léky a s laboratorním nádobím, dále objevení pěti indoorových pěstíren konopí a tří venkovních pěstování těchto rostlin s jejich sklizením a zasláním k chemické expertíze na zjištění množství účinné látky THC. Na Opavsku se tak v loňském roce nejvíce objevily případy dealování návykových látek v podobě pervitinu, marihuany, ale i LSD a hašiše. 

Opava 27. ledna 2017

por. Bc. René Černohorský

komisař

Tel.:      +420 974 737 209

Mobil:   +420 602 161 744

+420 773 999 049

E-mail:  rene.cernohorsky@pcr.cz

krpt.op.tisk@pcr.cz

vytisknout  e-mailem